Verhoging pensioen en AOW vanaf 2023

Verhoging pensioen en AOW vanaf 2023

20 dec 2022, pensioen

Benieuwd naar wat je vanaf dit jaar aan pensioen en AOW gaat ontvangen? Meer over de belangrijkste ontwikkelingen lees je hier.

Het ABP-pensioen wordt vanaf dit jaar (2023) met 11,96 procent verhoogd. Dit betekent dat gepensioneerden vanaf januari een hogere pensioenuitkering ontvangen. Ook worden de pensioenaanspraken van ABP-deelnemers (werkenden) die nog pensioen opbouwen verhoogd. De hoogte van de indexatie is net zo hoog als de prijsstijging in de periode van september 2021 tot september 2022.

Versoepelde regels indexatie pensioen

Pensioenfonds ABP kan het pensioen verhogen vanwege versoepelde regels rond indexatie. Deze regels gelden voor pensioenfondsen die van plan zijn om volgens de nieuwe regels van het vernieuwde pensioenstelsel te gaan werken. Vanaf deze maand kun je op MijnABP zien wat de pensioenverhoging voor jou persoonlijk betekent. Ontvang je pensioen? Dan zie je het nieuwe pensioenbedrag ook op de betaalspecificatie van januari.

Je kunt hier het bericht van het ABP over de verhoging van het pensioen lezen.

AOW-bedragen

De AOW-bedragen die vanaf 1 januari 2023 geldig zijn, zijn verhoogd ten opzichte van 2022. Misschien minder dan je zou verwachten. De AOW is immers een afgeleide van het wettelijk minimumloon en daarom zou je net als bij het wettelijk minimumloon een verhoging van ongeveer 10 procent verwachten. De koppeling van de AOW is echter met het netto minimumloon in plaats van het bruto minimumloon. Daarnaast heeft het kabinet de inkomensondersteuning AOW’ met ruim 20 euro per maand verlaagd (vanaf 1 januari 2023).

Desalniettemin komen de AOW-bedragen hoger uit dan in 2022. Als je alleen woont en een volledige AOW ontvangt, dan krijg je 1.353 euro netto per maand. LET OP: Dit ontvang je wanneer je de loonheffingskorting* toepast. Pas je deze korting niet toe, dan ontvang je 1.081 euro netto per maand. De AOW-uitkering van 1.081 euro is 7,5 procent hoger dan de uitkering van juli 2022.

Wanneer je samenwoont en je ontvangt een volledige AOW, dan ontvang je 920 euro netto per maand met loonheffingskorting*. Zonder deze korting is het bedrag 736 euro netto per maand. De uitkering van 736 euro is 6,9 procent hoger dan die van juli 2022. Meer informatie over de AOW vind je hier.

* Loonheffingskorting is een korting op de belasting en de premie voor volksverzekeringen. Je betaalt dan minder belasting en premies over jouw inkomen. Je kunt deze korting bij één instantie toepassen. Dus bijvoorbeeld bij jouw werkgever, pensioenuitvoerder of het UWV. Zo voorkom je dat je veel belasting moet terugbetalen. 

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN