Vertrouwenspersoon voor ondersteuning bij langdurige ziekte

Vertrouwenspersoon voor ondersteuning bij langdurige ziekte

19 jul 2022, ziekte

ACP-leden kunnen vanaf nu gratis een beroep doen op een vertrouwenspersoon die met je mee kan gaan naar een UWV-keuring, voor ondersteuning en begeleiding. Deze vertrouwenspersonen, ervaren vrijwilligers, zijn hiervoor speciaal opgeleid.

Na zes weken ziekte is er werk aan de winkel en moet er veel gebeuren. Doel is terug te keren in het arbeidsproces, maar dat lukt niet altijd. Juist dan kunnen deskundige vrijwilligers heel belangrijk zijn voor steun en hulp.

Spelregels en verplichtingen bij ziekte

Bij langdurig verzuim, bijvoorbeeld door ziekte, gelden allerlei (wettelijke) regels. Zo staan in de Wet Verbetering Poortwachter de rechten en plichten omschreven van werknemers en werkgevers. De individuele belangenbehartigers (IBB'ers) en juristen van de ACP kunnen leden tijdens een langdurig ziektetraject ondersteunen en adviseren. Als aanvulling daarop kan nu ook specifiek een beroep worden gedaan op een vertrouwenspersoon die leden tijdens de UWV-keuring met raad en daad bijstaat.

WIA (her)keuring

Als het ondanks alle pogingen om te re-integreren niet lukt om terug te keren naar werk en/of de eigen functie, dan volgt na twee jaar (of uiterlijk drie jaar) ziekte een WIA-keuring. Dit gebeurt op basis van de regels van de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA). Ook kan het zijn, dat als je al in het WIA (of WAO) traject zit, er sprake is van een herkeuring. In beide gevallen staat de vertrouwenspersoon UWV voor je klaar.

Wat doet een vertrouwenspersoon UWV?

  • Brengt jouw persoonlijke situatie in kaart en weet wat er moet gebeuren.
  • Geeft informatie over de regels rond ziekte en arbeidsongeschiktheid in relatie met een WIA-keuring.
  • Bereidt gesprekken met jou voor met onder andere de bedrijfsarts en het UWV.
  • Gaat op verzoek mee naar een keuring en bespreekt na afloop of alles goed is verlopen.
  • Verwijst je eventueel naar een IBB'er of een jurist van de ACP voor rechtspositionele hulp als je die ondersteuning nog niet hebt gehad.

Wegwijzer

Een vertrouwenspersoon voor ondersteuning en begeleiding tijdens een WIA-keuring weet veel van de WIA-wetgeving en regels rond de Wet Verbetering Poortwachter. Als er juridische vragen zijn en/of er gesprekken moeten plaatsvinden met de werkgever, dan wordt een IBB'er en/of jurist van de ACP ingeschakeld. De vertrouwenspersoon UWV wijst jou de weg.

Wil je meer weten of een beroep doen op een vertrouwenspersoon UWV? Stuur dan een e-mail naar ledencontact@acp.nl.


Tijdlijnziekte.nl

Ben je ook bekend met Tijdlijnziekte.nl? Misschien helpt het je om daar eens een kijkje te nemen. Je vindt daar stappen en enkele tips rond het ziektetraject. Met dit stappenplan hoopt de ACP samen met de vertrouwenspersonen UWV leden die langdurig ziek zijn een steun in de rug te bieden.

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN