Vijf vragen over hulp bij letselschade

Vijf vragen over hulp bij letselschade

22 jun 2020, legal en services

Een belletje naar jouw bond is de moeite waard

Iedereen heeft weleens pech. Soms is het een ongeluk in een klein hoekje, soms een groot incident. Er kan dan letselschade ontstaan. Als dit binnen diensttijd gebeurt, dan kun je als ACP-lid terecht bij jouw vakbond: de ACP. Maar wat doe je als dit buiten diensttijd gebeurt? Cees Appels en Marleen van Binsbergen zijn binnen de ACP hard bezig om ook voor die zaken een letselschade-afdeling op orde te brengen. Maar wat verstaan we eigenlijk onder letselschade en wanneer kun je bij de bond terecht? Letselschade-expert Cees Appels legt het aan de hand van 5 vragen uit.

1. Wat verstaan we onder letselschade?

“Eigenlijk is dat heel simpel: er moet sprake zijn van letsel en van schade. Al sinds jaar en dag behandelen ACP-juristen letselschadezaken die voortkomen uit dienstongevallen. Maar toen ik startte bij de ACP lagen er ook zaken die we aanvankelijk niet konden behandelen ondanks dat het lid tóch recht had op een vergoeding. Het letsel was niet in diensttijd opgelopen en dus kon de werkgever niet aansprakelijk worden gesteld. Vanuit onze drive om leden zo goed mogelijk te helpen, is Legal & Services Letsel ontstaan.

Letselschade bij dienstongevallen geeft recht op een aantal zaken in de rechtspositie. Je wordt bijvoorbeeld niet gekort op je loon bij blijvende arbeidsongeschiktheid. En je hebt recht op smartengeld. Als je een dienstongeval krijgt, dan kan ook in je privésituatie schade ontstaan. Je kan dan bijvoorbeeld je huis niet meer onderhouden of het huishouden niet meer doen. Dat noemen ze restschade. Je hebt recht op vergoeding van restschade als er sprake is van een beroepsincident (een dienstongeval of beroepsziekte voortvloeiend uit een gevaarzettende situatie die rechtstreeks verband houdt met het politiewerk, red.) óf een voorval waarvoor de werkgever aansprakelijk is.

Maar als je letselschade oploopt door een ongeval buiten diensttijd, dan kun je dat uiteraard niet verhalen op de werkgever. Gelukkig is er in alle gevallen wel een tegenpartij waar je de schade eventueel op kunt verhalen. Werkgever, particulier of desnoods de verzekering. Maar het is soms best lastig om dat goed te regelen en daar ben ik voor. Alle zaken waarbij sprake is van aansprakelijkheid kan ik behandelen. Dus ook als je privé letselschade oploopt. Stel: je krijgt een ongeluk tijdens woon-werkverkeer. Of je gaat een weekend met je gezin weg en je wordt op de snelweg van achteren aangereden. In dit soort gevallen kan ik de letselschade behandelen voor jou, maar ook voor de andere inzittenden.”

2. Wanneer is het handig om jou in te schakelen?

“Altijd. Stel je hebt letsel opgelopen - lichamelijk of psychisch - bij een eenzijdig ongeval: je bent tegen een boom gereden en je bent hiervoor verzekerd. Dan nog krijg je te maken met een belangentegenstelling. Je eigen verzekeraar gaat er namelijk ook zakelijk instaan. Je hebt dan in feite een onderhandeling met je eigen verzekeraar. Die zal misschien best goed voor je zijn, maar heeft ook een eigen belang. Dan is het handig om iemand als vertegenwoordiger te hebben die dingen voor jou kan regelen. Ik ben het aanspreekpunt voor de verzekeraar en je kunt al je vragen aan mij stellen.

Een ander voorbeeld van hoe ik de klant ondersteun: iemand die een opleiding volgt - voor het werk of privé - en koste wat het kost toch examen wil gaan doen, ondanks het feit dat hij daartoe vanwege zijn letsel niet in staat is. Zo iemand rem ik af en dan zeg ik, zorg dat je eerst herstelt, dat examen regelen we wel op een andere manier. Voor studievertraging kun je namelijk ook weer een schadevergoeding krijgen. Want bij letselschade worden alle bijkomende kosten vergoed. Ik probeer vanuit mijn expertise te kijken naar wat verstandig is te doen en te laten. En zo zijn er legio voorbeelden te noemen.”

3. Is een rechtsbijstandsverzekering nog wel nodig?

“Ja, want er is verschil. Als je bij mij terechtkomt, dan moet er sprake zijn van letsel aan jezelf. Bij de rechtsbijstandsverzekering klop je aan als je een verkeersongeval hebt gehad en je auto heeft schade, maar jijzelf niet. Of als je nieuwe huis ineens verborgen gebreken blijkt te hebben. Of als je op reis bent en de touroperator bij wie je hebt geboekt is opeens failliet. Je hoeft dus geen rechtsbijstandsverzekering te hebben om bij mij met je letselschade aan de slag te gaan. Dat staat los van elkaar. De ACP biedt overigens, speciaal voor politiemensen en hun gezin, een voordelige rechtsbijstandsverzekering (ACP Rechtshulppolis, red.) aan via ARAG.”

4. Wat kost het om jou in te schakelen?

“Wanneer de schade te verhalen is op de tegenpartij, dan geldt dit ook voor de juridische kosten. In dat geval betaal je ons dus helemaal niets. In de meeste gevallen is juridische hulp bij letselschade daarom gratis. In een enkel geval kan ik de zaak niet op voorhand beoordelen. Ik moet dan uitzoeken of en hoe ik de zaak rond kan krijgen. In dat geval rekenen we een uurtarief van €81,00. Uiteraard maak ik daar heldere afspraken over vooraf. Je weet dus altijd waar je aan toe bent. En als ik niks zie in een zaak, dan zeg ik dat ook. Maar gelukkig is in bijna alle gevallen de hulp gratis. Het heeft sowieso altijd zin om even te bellen met Leusden.”

5. Kunnen alleen leden bij jou terecht?

“In eerste instantie werk ik voor onze leden. Maar als ik op mijn weg een zaak tegenkom van een dochter van iemand die lid is of de vriendin van die dochter, dan kan ik die zaak ook oppakken. Het eerste doel is leden en hun gezinnen en families helpen. En dat kan al gauw, want je hebt alleen aansprakelijkheid van de tegenpartij nodig. Als dat er is heb je recht op schadevergoeding en worden ook onze kosten vergoed. Heel simpel eigenlijk.”

6. Tot slot Cees, wat is er zo leuk aan jouw werk?

“Ik kan mensen tot steun zijn in een primaire levensbehoefte: de gezondheid. Vaak zijn de mensen die ik tegenkom van de ene op de andere dag in feite ziek. Het is dan handig dat ze iemand hebben die ze dingen uit handen neemt. Ik leer de mensen heel goed kennen, probeer te ontzorgen en kijk altijd hoe ik iets weer de goede kant op kan krijgen. Het is echt heel mooi werk.”

Heb jij een vraag aan Cees? Mail naar c.appels@acp.nl

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN