17 mei 2022, pensioen
“Ik heb bij meerdere werkgevers gewerkt en ook bij verschillende pensioenuitvoerders pensioen opgebouwd. Maar hoe en wat, ik weet het niet. Ik heb ooit een klein pensioen in één keer laten uitkeren en wel eens een pensioen willen meenemen naar een nieuwe uitvoerder, maar hoe het precies zit? Geen idee”, zegt en vraagt lid Sandra (50) zich af. Bondscollega Wendie van der Schuur loopt een aantal vragen met haar door.
Ik wil je aanraden eens in te loggen op mijnpensioenoverzicht.nl (MPO). MPO is een informatieve website die je een overzicht geeft van en inzicht in je pensioen. Je vindt op MPO persoonlijke informatie over al jouw opgebouwde pensioen en het pensioen dat je nog verwacht op te bouwen via pensioenuitvoerders. Ook zie je jouw AOW hier terug.
De website MPO wordt beheerd door de Stichting Pensioenregister (SPR). Deze onafhankelijke stichting heeft als wettelijke taak om de burger inzicht te geven in en overzicht te geven van zijn of haar pensioen. Er zijn dus geen commerciële belangen gemoeid bij deze website.
“Daarnaast ontvang ik weinig begrijpelijke pensioeninformatie. Als ik iets wil weten over mijn pensioen, waar moet ik dan zijn?”
Goed om je te bedenken wat je wil weten. Vaak zijn pensioenuitvoerders al heel compleet in de informatie die zij geven. Op de website van het ABP (pensioenuitvoerder voor onder andere politiepersoneel) vind je heel veel informatie. Maar wat wil je weten? Wil je algemene informatie over je pensioenregeling of juist financiële informatie over jouw persoonlijke situatie? Zo staat op www.abp.nl bijvoorbeeld wat je moet doen als je situatie verandert. Dus ga je trouwen of deeltijd werken, hier wordt uitgelegd wat dit voor invloed heeft op je pensioen.
Voor persoonlijke financiële informatie zul je moeten inloggen op je persoonlijke pensioenpagina, MijnABP.nl. Inloggen doe je veilig met je DigiD. Hier vind je onder andere de hoogte van je pensioen. Ook kun je via MijnABP inzicht krijgen in of je genoeg inkomen hebt als je met pensioen gaat.
Naast dat je veel informatie online kunt vinden, kun je ook telefonisch contact met het ABP opnemen. Ook is er een ABP pensioenspreekuur. Je kunt je daarvoor gemakkelijk inschrijven via onze website. Daarnaast zijn er meer dan 100 pensioenambassadeurs die je kunnen helpen met meer inzicht in je pensioensituatie. Met hen kun je een afspraak maken via het korpsnet.
“En wat kunnen jullie als bond voor mij doen?”
Als vakbond informeren wij jou over de bestaande pensioenregeling en de nieuwe regeling die medio 2026 ingaat. Wij zijn heel erg benieuwd wat voor vragen er leven bij onze leden en hoe we hiermee kunnen helpen. Heb jij een vraag? Stuur deze dan via de e-mail door naar ledencontact@acp.nl. Ik zal dan mijn uiterste best doen om je vraag te beantwoorden.
Groet,
Wendie
Wendie van der Schuur (38) is moeder van drie meisjes en sinds maart 2022 bondscollega. Gespecialiseerd in pensioenen met de missie om pensioen dichterbij de mens te brengen. En met een passie voor wandelen.
Verhoging pensioen en AOW vanaf 2023
Het ABP-pensioen wordt vanaf dit jaar (2023) met 11,96 procent verhoogd. Dit betekent dat gepensioneerden vanaf januari een hogere pensioenuitkering ontvangen. Ook worden de pensioenaanspraken van ABP-deelnemers (werkenden) die nog pensioen opbouwen verhoogd. De hoogte van de indexatie is net zo hoog als de prijsstijging in de periode van september 2021 tot september 2022.
20 decPolitiepensioenen worden verhoogd
Het ABP verhoogt met ingang van 1 juli de pensioenen met 2,39%. Daarmee corrigeert het pensioenfonds de prijsstijgingen (het koopkrachtverlies) tussen september 2020 en september 2021. ABP speelt zo snel in op een belangrijke ontwikkeling binnen de pensioenen. Per 1 juli geldt namelijk een versoepelde wetgeving die ervoor heeft gezorgd dat fondsen de pensioenen kunnen
30 junVerkiezingen Verantwoordingsorgaan ABP
Weet je dat jij een stem hebt in jouw pensioen? In het Verantwoordingsorgaan van pensioenfonds ABP komen per 1 juli 2022 alle zetels vrij. Daarom zijn er deze maand verkiezingen. Vanaf 4 april kun je stemmen. Vanuit de ACP staan Jan Smit (voor de gepensioneerden) en Bessel van den Hazel (voor de werkenden) op de kandidatenlijst. Stem op deze mannen!
1 aprHoe staat het met de terugkeer van het vroegpensioen?
Er moeten weer sociale voorzieningen komen waardoor mensen met zware beroepen – zoals politiemensen – op tijd kunnen stoppen met werken en in relatief goede gezondheid van hun opgebouwde pensioen kunnen genieten. Dat is een van de hoofdafspraken in het landelijk pensioenakkoord dat de werkgevers, de werknemers en de regering in juli 2019 hebben gesloten. Hoe staat het tweeënhalf jaar later met het waarmaken van die afspraak?
7 janAftopping is bedreiging voor het Pensioenakkoord
Net als bij de vorige verkiezingen in 2017 wordt de salarisgrens waarmee je belastingvrij pensioen kunt opbouwen ter discussie gesteld. De politiek begeeft zich daarmee op glad ijs en zaagt daarmee aan de poten van het nieuwe pensioenstelsel, nog voor het goed en wel van kracht is, zegt de VCP. In de verkiezingsprogramma’s lees je
11 mrt