Werkgever neemt maatregelen om politiemensen te beschermen tegen hitte

Werkgever neemt maatregelen om politiemensen te beschermen tegen hitte

25 jun 2020, veilig en gezond werken

Bij langdurige hitte moeten collega’s voortaan meer rust nemen en er moeten ISO-poeder en coldpacks komen in politievoertuigen. Dit besluit is door de korpsleiding genomen. Daarnaast is de werkgever nog met de COR in gesprek om tijdens extreem warm weer de verplichting om een veiligheidsvest te dragen te laten vervallen. Dit volgt op de aandacht die politiecollega’s in Katwijk en Noordwijk met de ACP in 2019 vroegen voor het werken in langdurige hitte.

Collega’s kunnen onder meer te maken krijgen met hitte die niet kan ontsnappen uit het uniform- met mogelijk gezondheidsklachten tot gevolg. Als ACP schakelden we de Inspectie van SZW in om de problemen vast te stellen. Die concludeerde dat de werkgever maatregelen moest nemen ter voorkoming van hittestress.

De korpsleiding wil bij hitte aan leidinggevenden instructies geven om de planning aan te passen. Zo moet het mogelijk worden om werkzaamheden waar nodig aan te passen en meer rustmomenten te creëren. Ook moeten risicogroepen worden ontzien en moeten surveillances dan zoveel mogelijk met de auto.

Coldpacks en ISO-poeder

Daarnaast komen er standaard in de voertuigen coldpacks en ISO-poeder te liggen. Coldpacks kunnen instant worden gebroken voor enkele minuten verkoeling. ISO-poeder is een mengpoeder met zout en mineralen. Politiemensen moeten voor dat poeder wel zelf water meenemen.

Verder is het besluit genomen dat wanneer het RIVM een hitteplan instelt het voorschrift om het poloshirt te dragen vervalt. Het veiligheidsvest mag in dit geval direct over de onderkleding of het zomershirt met korte mouw worden gedragen.

Team Veilig en Gezond Werken

Naast deze maatregelen volgt er nog verder onderzoek van het Team Veilig en Gezond Werken (VGW) naar hittebelasting bij de politie. De Technische Universiteit doet onderzoek naar innovatie op dit gebied. Ook wordt er bij aanbesteding van kleding en uitrusting voortaan rekening gehouden met hoge temperaturen.

De ACP is blij met de stappen die de werkgever bereid is te nemen. Het betekent voor de toekomst bovendien dat er meer aandacht komt voor kleding en uitrusting die de temperaturen aankunnen én de veiligheid van collega’s is gewaarborgd.

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN