ACP | Politievakbond ACP

Oproep aan korpsleiding

Door: B.

Aangenaam. Ik werk in de zogenaamde incidentenafhandeling. Voorheen de noodhulp. Dat doe ik met veel passie en gedrevenheid. Ik hoef u niet te vertellen dat van ons wordt verwacht dat wij weten wat wij moeten doen in het geval van aanhoudingen met verzet, zelfdodingen, dodelijke ongevallen, het reanimeren van kinderen of het schieten op een verdachte. Ik weet dat ik bij het laatste zelf verdachte kan worden. Ik weet ook dat ik u niets hoef uit te leggen over de trainingen die wij krijgen om ons werk naar behoren uit te voeren.

Hoofdcommissaris of hoofdagent, wij krijgen allemaal dezelfde training. Een verplicht nummertje. Over de kast springen en de schiettoets doorlopen. In veel zaken doe ik vervolgens wat ik denk dat het beste is. Inderdaad, wat ik denk dat het beste is. Want u en ik hebben vier trainingsdagen per jaar. Train as you fight? Zou u zich voorbereid voelen als het erop aankomt? Ik voel mij door u absoluut niet serieus genomen.

De maatschappij verwacht steeds meer van mijn collega’s en mij. U verwacht aan de ene kant kundige en zelfverzekerde agenten die met vertrouwen elke situatie tegemoet gaan. Aan de andere kant lijkt mij dat lastig als u mij slechts vier trainingsdagen geeft waarmee ik het dan maar moet doen.

Mocht er onverhoopt in de praktijk een keer iets misgaan, dan krijgen wij een extra trainingsochtend. Docenten vertellen wat wel en niet mag. En daarna? Wij moeten het verder zelf maar ervaren en horen er niets meer van. Geen vervolgtraining, herhalingscursus, niets. En wat doet u? Ik hoor u zeggen dat onze trainingen worden aangepast. Om de politiek tevreden te houden? Want in de praktijk merk ik er niet veel van.

Politiewerk wordt regelmatig vergeleken met topsport. Laat ik de politie eens vergelijken met voetbal. Weet u wat daar gebeurt als een team niet presteert? Niet de spits of de keeper moet eruit, maar de trainer of een technisch directeur. Deze mensen nemen de volledige verantwoordelijkheid als er iets misgaat en verstoppen zich niet. Zij bekijken de fouten en hoe ze dat structureel kunnen veranderen. Ook al kost dit geld en capaciteit.

Graag wil ik u wijzen op artikel 4B van de ambtsinstructie. Het gebruik van een geweldsmiddel is toegestaan mits de ambtenaar geoefend is in het gebruik hiervan. Geoefend wil zeggen: door ondervinding bekwaam. U verwacht heel veel van mij. Mag ik dat dan ook van u verwachten?

Lees ook
ACP vraagt Inspectie SZW om onderzoek rond trainingsuren politie
Terug naar overzicht

De ACP biedt leden juridische hulp zodat je bij problemen over werk en inkomen verzekerd bent van rechtshulp. Je kunt ook gebruikmaken van de uitgebreide dienstverlening en diverse ledenvoordelen


Ook reageren?

Log hieronder in met je e-mailadres of lidnummer en je wachtwoord. (Hulp bij inloggen)

  • Houd rekening met je voorbeeldfunctie: ook burgers lezen jouw reactie.
  • Behandel iedereen met respect.
  • Kwetsende of aanstootgevende reacties worden verwijderd.
  • Heb je vragen? Mail ons.

Wij maken gebruik van cookies om je een optimale gebruikerservaring aan te bieden. We maken gebruik van analytisch cookies om de website en dienstverlening te kunnen verbeteren en cookies van externe partijen. Lees voor meer informatie onze  privacy statement . Klik op de accepteer button om de cookies te accepteren.