ACP | Politievakbond ACP
gerrit van der kamp

Praten en vechten

Door: Gerrit van de Kamp

In alle lijstjes scoort Nederland geweldig. We hebben een klein, schoon land vol perspectief. In Nederland kunnen burgers over het algemeen veilig over straat, biedt onderwijs kansen voor ontwikkeling, worden ouderen en zieken verzorgd en staat de brandweer in korte tijd voor de deur als je huis in de brand vliegt. Nederlanders zijn hier terecht erg tevreden over en blij mee.

Ik gun mijn kinderen en kleinkinderen hetzelfde soort land als waar ik nu in leef en eerlijk gezegd maak ik mij daarover wel eens zorgen. Politie, brandweer, zorg en onderwijs. Het zijn sectoren waarin het de professional is die de kwaliteit van het werk bepaalt. Ik ben ervan overtuigd dat Nederland een geweldig land blijft als het juist die professionals zijn die worden ondersteund en gewaardeerd. Daarvoor is geld nodig. Met alle respect voor al die andere beroepsgroepen, maar de kwaliteit van een samenleving hangt volgens mij uiteindelijk samen met het met ‘ja’ kunnen beantwoorden van de volgende vragen: ‘Kan mijn dochter veilig over straat?’ ‘Hebben mijn kinderen voldoende perspectief?’ ‘Worden mijn ouders goed verzorgd?’ ‘Kan ik ervan op aan dat er voor mij gezorgd wordt als ik ziek word?’ ‘Staat de brandweer voor mij klaar als mijn huis in vlammen dreigt op te gaan?’ De vraag is wat mij betreft niet politiek, namelijk of je vóór of tegen een grote overheid bent óf hoeveel geld je bereid bent om te betalen voor goede publieke voorzieningen. Het gaat erom dat we samen nadenken over in wat voor samenleving we willen leven.

Op de voorpagina van de Volkskrant van 14 augustus staat dat de politiestaking overslaat naar andere sectoren. Het gevoel niet gewaardeerd te worden leeft ook bij onderwijzers, belastingambtenaren, douaniers. Nadat de mensen die in de publieke sector werken geduldig hebben gewacht totdat de crisis was uitgeraasd, is het voor het kabinet nu tijd om boter bij de vis te doen. Voor mij persoonlijk geldt dat ik ervan overtuigd ben dat het nu goed is, maar zeker beter kan én dat de publieke sector daarin een belangrijke rol te vervullen heeft. Mooie dingen komen nooit vanzelf, ze vragen om een doorlopend gesprek en als het echt niet anders kan een gevecht. Niet tussen vakbonden en werkgevers (waaronder de overheid), maar met z’n allen. We moeten praten over en vechten voor het soort land waar wij in willen wonen. Bovenin de lijstjes staan is daarbij niet het doel. Het gaat erom dat we ons land met trots overdragen aan onze kinderen. Daarvoor zijn professionals in de publieke sector van levensbelang. Hoeveel vinden wij dat met elkaar waard?

Terug naar overzicht

De ACP biedt leden juridische hulp zodat je bij problemen over werk en inkomen verzekerd bent van rechtshulp. Je kunt ook gebruikmaken van de uitgebreide dienstverlening en diverse ledenvoordelen


Ook reageren?

Log hieronder in met je e-mailadres of lidnummer en je wachtwoord. (Hulp bij inloggen)

  • Houd rekening met je voorbeeldfunctie: ook burgers lezen jouw reactie.
  • Behandel iedereen met respect.
  • Kwetsende of aanstootgevende reacties worden verwijderd.
  • Heb je vragen? Mail ons.

 

Wij maken gebruik van cookies om je een optimale gebruikerservaring aan te bieden. We maken gebruik van analytisch cookies om de website en dienstverlening te kunnen verbeteren en cookies van externe partijen. Lees voor meer informatie onze  privacy statement . Klik op de accepteer button om de cookies te accepteren.