fotoj

Loopbanen

Bij de politie zijn de afgelopen jaren meerdere afspraken gemaakt over loopbaanbeleid.

Uitgangspunt

Afspraak is dat de politie medewerkers aanneemt voor een functie die past bij hun opleidingsniveau. Dat geldt voor zowel executieve als voor ATH-(BOA)-medewerkers.

ATH (-BOA) en executief specifiek inzetbare medewerkers

Deze medewerkers volgen zelf een opleiding in het reguliere onderwijs. Na sollicitatie op een vacature passend bij hun diploma volgt in de regel plaatsing op de functie. Executief specifiek inzetbare medewerkers volgen aanvullend nog opleidingen gericht op hun inzetbaarheid.

Executieve medewerkers

Deze medewerkers volgen als aspirant een basispolitieopleiding (BPO) bij de Politieacademie. Er zijn opleidingen op meerdere niveaus. Als aspirant volg je de opleiding die hoort bij jouw vooropleiding, of één niveau hoger.

Na het behalen van het diploma volgen executieve medewerkers een eerste loopbaanpad. Medewerkers leren eerst in de praktijk en doen werkervaring op in verschillende functies. Uiteindelijk volgt plaatsing in de functie waarvoor men door de politie is opgeleid.

Je hebt de volgende loopbaanpaden (voor N4 en 5 gelden deze pas voor aspiranten en doorstromers die hun opleiding starten in 2021):

Basispolitieopleiding  Opleidingsniveau Loopbaanpad
Niveau 2 MBO 2 Assistent A GGP (3 jaar) - Assistent B GGP
Niveau 4 MBO 4 Medewerker GGP/TO (2 jaar) – Generalist GGP/TO (8 jaar) – Senior GGP/TO
Niveau 5 HBO Senior (3 jaar) – Operationeel Specialist / Expert

Overgangsbeleid

De loopbaanpaden voor N4 en 5 zijn vastgelegd in de CAO 2018-2020 en gaan pas werken per 2021. Er is echter overgangsbeleid gemaakt zodat ook zittend personeel uiteindelijk een binnen een redelijke termijn een bevordering krijgt die past bij de gevolgde opleiding.  Meer informatie vind je hier. Er zijn hierna enkele wijzigingen doorgevoerd voor de huidige senioren en de collega's die met een doorstroomopleiding vanuit N2 het niveau N3-diploma hebben gehaald (lees meer over deze wijzigingen).

Verdere loopbaan (doorstroom)

Na je sollicitatie volgt dus (eventueel via een loopbaanpad) plaatsing op de functie waarop je reageerde. Veel collega’s willen daarna doorgroeien naar hogere of andere functies. Dat kan door te solliciteren op vacatures. Daarbij gelden wel opleidingseisen. Daaraan kan je echter ook voldoen door EVC’s te halen dan wel door het hebben van aantoonbare werkervaring.

Er zijn CAO-afspraken over het bevorderen van doorstroom van eigen werknemers. Daar zitten immers veel voordelen aan: deze mensen zijn bekend en hebben al kennis van het (politie)werk en de organisatie. Toch zien we toch vaak dat bij de werving vooral wordt gekeken naar externe kandidaten. Bestaande afspraken moeten echter worden nageleefd en waar nodig wil de ACP aanvullende afspraken.

 

evenementen

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN