Succesvol ouder worden op je werk

PROJECT ‘SUCCESVOL OUDER WORDEN OP JE WERK’

Het project

Succesvol ouder worden op je werk' was een project van politievakbond ACP. De Stichting Arbeidsmarkt- en Opleidingsfonds Politie (SAOP) financierde het project. Het project liep van 1 februari 2022 tot
1 maart 2023. In de verkenningsfase deden wij onderzoek naar de mogelijkheden voor een nieuwe werkwijze. In de uitvoeringsfase bouwden we samen met politieteams verder aan 'Succesvol ouder worden op je werk'.

Wat was het doel?

Het is steeds moeilijker om vacatures bij de politie te vervullen. Tegelijk verlaten 55-plussers het korps. Ze gaan bijvoorbeeld weg omdat ze met (deeltijd)pensioen gaan. Medewerkers met veel ervaring, kennis en kunde. Deze werknemers willen gezien worden en zich gewaardeerd voelen. De politie heeft hen hard nodig. Vooral in deze tijd, waarin steeds meer druk op de politiemedewerkers komt te staan om de rust in de maatschappij te bewaren. Wij zijn met 'Succesvol ouder worden op je werk' op zoek gegaan naar een nieuwe manier van werken. Een werkwijze, waarmee de politie de kennis en ervaring van werknemers van 55 jaar en ouder kan blijven inzetten. En waarmee de medewerkers succesvol, gezond en met plezier ouder kunnen worden op het werk.

Hoe verzamelde de ACP informatie?

Via interviews, gesprekken binnen de politie, workshops en een tijdelijke ideeënbus kregen we veel informatie. We betrokken hierbij vooral de werknemers waar het om gaat. Dit is belangrijk bij het bedenken en testen van een nieuwe manier van werken. Over het project schreven we een uitgebreid artikel. Hierin lees je meer over 'Succesvol ouder worden op je werk'.

De verschillende thema’s van het project stonden in het teken van zelf de regie pakken over je werk:

  • Zelfmanagement;
  • Positieve punten-benadering;
  • Jobcrafting;
  • Zingeving/betekenisvol werk.

Resultaat

Sinds de start van het project verzamelden we veel kennis: tijdens verschillende workshops, met zowel collega’s van 55 jaar en ouder als jongere collega’s. Zo leerden wij onder meer waar 55-plussers op hun werk mee te maken krijgen. En werd bevestigd dat het ook voor hen belangrijk is om te worden gezien, gehoord en gewaardeerd. Maar ook hoe de samenwerking tussen meer ervaren collega’s en jonge agenten de politie kan versterken. Deze waardevolle informatie vormde uiteindelijk de basis voor de aanpak van ‘living labs’. Met living labs werkten we samen met collega’s op de werkvloer aan een methode voor duurzame inzetbaarheid. Medio januari 2023 leverden we de eindrapportage op bij de SAOP.

Tijdlijn - project Succesvol ouder worden op je werk

Belangrijk onderwerp

De kennis en ervaring die wij tijdens het project hebben opgedaan, zijn van grote waarde. Wij blijven daarmee – onder meer via ACP Plus – aandacht vragen voor dit belangrijke onderwerp: medewerkers helpen succesvol, gezond en met plezier ouder te worden op het werk.

Podcasts

Podcast - Ervaren jaren zijn goud waard

Wil je de tekst van de podcast liever lezen? Dat kan, je vindt het artikel in de nieuwsberichten hieronder.

Demonstratie

LID WORDEN VAN DE ACP?

SLUIT JE AAN