RPU in combinatie met AOW-leeftijd

RPU in combinatie met AOW-leeftijd

25 mei 2023, rpu

Politiemedewerkers die gebruikmaken van de Regeling Partieel Uittreden (RPU) moeten niet vergeten dat de stijgende AOW-leeftijd daar invloed op heeft. Die stijging heeft namelijk gevolgen voor de opbouw van je pensioen. Blijkbaar ontstaat hier zo nu en dan verwarring over. Daarom brengen we dit nogmaals onder de aandacht.

Medewerkers bij de politie kunnen op basis van de RPU nog steeds vanaf de leeftijd van 55 jaar minder gaan werken. Alleen daar waar je jaren geleden nog vanaf die leeftijd recht had op een volledige pensioenopbouw tijdens RPU, is dat door verhoging van de AOW-gerechtigde leeftijd veranderd. Een fiscale eis is immers dat volledige pensioenopbouw tijdens deeltijdpensioen beperkt moet blijven tot een periode van tien jaar voorafgaand aan de AOW-leeftijd. Wat betekent dit concreet voor collega’s die (al) voorafgaand aan hun AOW-leeftijd gebruikmaken van de RPU?

Binnen tien jaar voorafgaand aan AOW

Als je nu al meer dan tien jaar voorafgaand aan je pensioenleeftijd (AOW) geniet van deeltijdpensioen (RPU), dan bouw je tot aan je AOW-gerechtigde leeftijd ongeveer € 50,- per jaar minder pensioen op. De een heeft daar geen moeite mee, de ander wel. Vind je dit wel bezwaarlijk, dan is het bijvoorbeeld mogelijk om tijdelijk - voor een periode van minimaal zes maanden - je RPU geheel stop te zetten. Op het moment dat je binnen tien jaar voor je AOW-leeftijd zit, kun je de RPU weer hervatten en bouw je vervolgens weer volledig pensioen op.

Verwachte AOW-leeftijd berekenen

Het is vooral belangrijk dat je rekening houdt met jouw verwachte AOW-leeftijd. Dit kun je gemakkelijk nagaan via bijvoorbeeld de website van de Sociale Verzekeringsbank.

Gerelateerd nieuws

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN