verlof

Verlof bij de politie

 

Er bestaan verschillende soorten verlof. Deze zijn vastgelegd in de Wet arbeid en zorg (WAZO). Denk bijvoorbeeld aan calamiteitenverlof, zorgverlof of zwangerschapsverlof. In het Besluit algemene rechtspositie politie (Barp) zijn over verschillende verlofsoorten aanvullende afspraken gemaakt voor de sector politie. Het doel van de Wazo en het Barp is dat politiemensen werk en privé zo goed mogelijk op elkaar kunnen afstemmen.

Voor alle soorten verlof geldt het volgende: Als je op grond van de Wazo recht hebt op een uitkering - en je hebt vanuit het Barp recht op doorbetaling van de bezoldiging (salaris plus een aantal toeslagen) - dan wordt de uitkering in mindering gebracht op de bezoldiging.

 

Buitengewoon verlof

buitengewoon verlof

Buitengewoon verlof (Bijzonder verlof) Naast wettelijk verlof heb je in veel gevallen recht op bijzonder (of buitengewoon) verlof. In je arbeidsovereenkomst of cao staat in welke

> Lees meer

Ouderschapsverlof

Ouderschapsverlof

Ouderschapsverlof bij politie Politiemedewerkers hebben wettelijk recht op 26 weken ouderschapsverlof. Hoe zit dat precies? Voor elk kind jonger dan 8 jaar kun je als

> Lees meer

Geboorteverlof

Geboorteverlof bij politie Na het reguliere geboorteverlof van 1 week kun je als partner binnen zes maanden na de geboorte van je kind maximaal vijf

> Lees meer

Veelgestelde vragen over verlof

Politiemensen krijgen meer ruimte voor rouwverlof

Wat zijn de afspraken over rouwverlof bij de politie? Rouwverlof is (vooralsnog) niet in de wet vastgelegd. Wel worden er in verschillende sectoren cao-afspraken over gemaakt, zoals bij de politie. Een rouwproces is immers ingrijpend en zowel het korps als de politiebonden vinden het belangrijk dat je de ruimte en tijd krijgt om je verdriet te verwerken.

> Lees verder

Help, mijn verlof wordt geweigerd!

Verlofaanvragen die (op voorhand) worden afgewezen door de werkgever vanwege een zwaarwegend dienstbelang. De ACP krijgt hier weer geregeld vragen en reacties over van leden. Waar heb jij recht op en wat kun je doen als jouw leidinggevende niet akkoord gaat met de vakantiedagen die jij hebt aangevraagd? Wij hebben het op een rij gezet voor je.

> Lees verder

Ongelukkige samenloop ouderschapsverlof en ziekte

verlof

Wat als je ouderschapsverlof hebt, maar je bent of wordt tegelijkertijd voor een langere periode ziek? Menigeen is in de veronderstelling dat het verlof dan automatisch door de werkgever (de politie in dit geval) wordt onderbroken. Het vraagt echter om een actie vanuit de medewerker zelf. Hoe zit het precies? Een korte uitleg vind je op de ACP-website.

> Lees verder

Meer informatie over (buitengewoon) verlof

Ben je nog geen lid van Politievakbond ACP? 

Het lidmaatschap van de ACP levert vele voordelen op. Neem je contact op met je (juridische) vraag, dan krijg je meteen onze collega's van het ledencontactcentrum (LCC) aan de lijn. Juridisch geschoolde medewerkers die je kunnen voorzien van advies of je in contact kunnen brengen met onze individuele belangenbehartigers in de eenheid, onze vakbondsadviseurs, beleidsmedewerkers of juristen. Ook heeft de ACP een advocaat in dienst.

Wij onderhandelen voor jou over de politie-cao! Zo zorgen wij voor meer salaris en betere arbeidsomstandigheden. Ook is de ACP is er voor de studenten die zich afvragen wat zijn of haar loopbaanperspectief is tot aan collega’s die vragen hebben wat de vroegpensioenafspraken voor hen betekenen. Daarnaast voeren wij gesprekken met leidinggevende en bezoeken de medewerkers van onze Stichting Leden voor Leden kwetsbare (oud-) collega’s. Als lid maak jij dit mogelijk. Met en voor elkaar. Niet alleen voor de ander, maar ook zodat we er voor jou kunnen zijn als jij ons nodig hebt.

Sluit je aan en word lid van Politievakbond ACP!

Als nieuw lid van de ACP ontvang je nu een Cash for Cops tegoedbon van €25 óf een digitale VVV-bon t.w.v. €20!

Demonstratie

LID WORDEN VAN DE ACP?

Sluit je aan