Help, mijn verlof wordt geweigerd!

Help, mijn verlof wordt geweigerd!

20 apr 2023, verlof

Verlofaanvragen die (op voorhand) worden afgewezen door de werkgever vanwege een zwaarwegend dienstbelang. De ACP krijgt hier weer geregeld vragen en reacties over van leden. Waar heb jij recht op en wat kun je doen als jouw leidinggevende niet akkoord gaat met de vakantiedagen die jij hebt aangevraagd?

Politiemensen krijgen elk jaar 172,8 verlofuren toegekend (op basis van een volledige werkweek). Het is de verantwoordelijkheid van een leidinggevende om er samen met zijn werknemers voor te zorgen dat zij voldoende verlof kunnen opnemen. Verlof is immers cruciaal voor een goede balans tussen werk en privé, om bij te komen en tijd door te brengen met het gezin én zodoende ook uitval door bijvoorbeeld ziekte te voorkomen.

Aanvragen van verlof

Naast de bepalingen in de rechtspositie zijn met de Centrale Ondernemingsraad nadere afspraken gemaakt over hoe om te gaan met het aanvragen van verlof. Daarin staat bijvoorbeeld binnen welke termijn de werkgever moet reageren op een verlofaanvraag óf het overleg tussen medewerker en leidinggevende bij een afwijzing. Voor sommige verlofperiodes (met name schoolvakanties) gelden bijzondere afspraken. Ook kunnen er over bepaalde periodes in de eenheden afzonderlijke afspraken zijn gemaakt (denk aan de carnavalsperiode). Ga dit na binnen je eigen eenheid.

Zwaarwegend dienstbelang

Binnen de politie kan een verlofaanvraag worden afgewezen als er sprake is van een zwaarwegend dienstbelang. Capaciteitstekort is hét voorbeeld van zo’n zwaarwegend dienstbelang. Kan een leidinggevende aantonen dat bij het toewijzen van een bepaald verlofverzoek het rooster niet rondkomt, dan kan dit mogelijk een geldige reden zijn voor afwijzing van een verlofaanvraag.

Het kan echter niet zo zijn dat een werkgever maanden van tevoren te pas en te onpas roept ‘Dit kan niet’. Een leidinggevende moet dit te allen tijde kunnen aantonen/onderbouwen met bijvoorbeeld cijfers. Een afwijzing dient bovendien altijd schriftelijk te gebeuren, waarbij BVCM ook wordt aangemerkt als ‘schriftelijke afwijzing’. Je mag bij een afwijzing zeker – als dat nog niet is gegeven – om de motivering vragen.

Onderling overleg en ondernemingsraad

Natuurlijk wil je een afwijzing van verlof niet op de spits drijven. De meest praktische oplossing is om in goed overleg met je teamchef te bekijken of jullie er alsnog wel of niet kunnen uitkomen of dat er alternatieven zijn. In jouw rechtspositie wordt ook gesteld dat het bevoegd gezag (teamchef) in goed overleg met de werknemer beslist op welke momenten er sprake is van verlof. Daarnaast kun je mogelijk met je naaste collega’s bekijken of er kan worden geruild qua diensten, zodat jij alsnog van je vakantie kan genieten. Daarbij is vooropgesteld dat de werkgever zich niet telkens verschuilt achter de mogelijkheid voor onderling ruilen om een vakantie alsnog geregeld te krijgen. Als verlofaanvragen van jou en je collega’s in jouw team aan de lopende band worden afgewezen, dan is het goed om de ondernemingsraad binnen je eenheid hiervan op de hoogte te brengen.

Bezwaar

Kom je er niet uit met je leidinggevende en zie je geen uitweg? Dan kun je in het uiterste geval bezwaar maken tegen de afwijzing van je verlofaanvraag. Dit moet dan wel binnen zes weken, vanaf het moment dat je verlof is afgewezen (zo ook een afwijzing via BVCM). Stuur in dat geval – als je ACP-lid bent – een mail naar ledencontact@acp.nl met een duidelijke printscreen van de afwijzing, de datum van je aanvraag, datum van je afwijzing, naam van de persoon die de aanvraag heeft afgewezen en reden van afwijzing. Onze juridische afdeling zal dan bekijken wat de mogelijkheden zijn.

Daarbij moet wel worden opgemerkt dat een bezwaarprocedure niet van vandaag op morgen is afgerond. De vraag is of een dergelijke procedure voor jou op tijd tot het gewenste resultaat kan leiden. Een bezwaarprocedure schort een besluit immers niet op. Stel dus dat je een afwijzing hebt gehad, dan blijft die staan totdat in een bezwaarprocedure anders wordt beslist.

Aanvraagprocedure vakantie en verlof

Wil je meer weten? In de ‘Aanvraagprocedure vakantie/verlof nationale politie (2019)’ vind je meer informatie over verlofaanvragen en redenen voor afwijzing. KLIK HIER om de aanvraagprocedure vakantie/verlof te kunnen downloaden/openen.

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN