wervingdh_0012

Modaliteiten bij politie

Een modaliteit (werktijdenpatroon) aanvragen

Politiemedewerkers kunnen het hele jaar door een (ander) werktijdenpatroon (modaliteit) aanvragen. Denk bijvoorbeeld aan 4 x 9 uur per week werken of een structurele vrije dag. Het kan ook gaan om een vaste vrije avond voor het beoefenen van een sport in teamverband of vrijwilligerswerk.

Bespreking in teamverband

Individuele wensen over een werktijdenpatroon moeten passen binnen het totaal aan wensen op dat gebied en binnen de bedrijfsvoering van het team en het werkaanbod. Het bespreken van de onderlinge afstemming van modaliteiten in teamverband is dan ook van groot belang.

Het beoogde doel van de afspraken binnen de politiesector over modaliteiten is een zorgvuldige afweging van de belangen van individuele medewerkers - het mogelijk maken van een betere afstemming van werk- en privéverplichtingen door een werkweekpatroon 'op maat' - en het zwaarwegende dienstbelang.

Hoe dien je een aanvraag voor een modaliteit aan?

Ga eerst met je leidinggevende in gesprek over het door jouw gewenste werktijdenpatroon. Daarna regel je de aanvraag via de tegel ‘Aanvraag modaliteiten’ in YouForce. Je aanvraag wordt dan samen met de andere (toegekende) aanvragen van je team getoetst, waaronder de planbaarheid. Vervolgens gaat je leidinggevende met je in gesprek over eventuele knelpunten.

Hoe verloopt de afhandeling van je aanvraag voor een modaliteit?

Je leidinggevende moet de aanvraag van een modaliteit binnen zes weken afhandelen. Of hij laat je binnen die zes weken weten meer tijd nodig te hebben.

  • Is je leidinggevende akkoord, dan wordt jouw aanvraag in YouForce goedgekeurd.
  • Is je leidinggevende van plan om jouw aanvraag af te wijzen of aan te passen, dan is hij verplicht daarover eerst advies in te winnen bij de Landelijke Commissie Werktijdenmodaliteiten. Daarin zitten vertegenwoordigers van de politievakbonden en de werkgever. De leidinggevende kan ook pas formeel een afwijzing geven, nadat hij advies heeft gevraagd aan de landelijke paritaire adviescommissie modaliteiten.
  • Een leidinggevende moet bij voorkeur binnen zes weken een besluit nemen en maximaal na twaalf weken of binnen vier weken na het ontvangen van het advies van de Landelijke Commissie Werktijdenmodaliteiten. Laat hij deze beslistermijnen verlopen, dan wordt de modaliteit van rechtswege toegekend.

Hoelang is een toegekende modaliteit geldig?

Een goedgekeurde modaliteit blijft een jaar geldig en wordt stilzwijgend verlengd, tenzij de werkgever of medewerker behoefte heeft aan een aanpassing.

Laatste praktische tip

Wordt bij de beoordeling van jouw aanvraag voor een modaliteit de beleidsregel niet gevolgd? Wijs je leidinggevende daar dan op.

Sluit je aan bij de ACP

Zoek jij een plek waar je jezelf kan ontwikkelen, voorzien van juridische hulp en met een groot netwerk? Meld je dan aan als ACP-lid.

De ACP is dé politievakbond die zich maximaal inzet voor jou zodat jij je werk veilig, gezond en met plezier kunt doen.

Dit doen wij door jou te helpen bij juridische problemen op je werk. Door opleidingen en workshops aan te bieden. Met de werkgever te onderhandelen over jouw salaris en arbeidsvoorwaarden. Maar ook door 24/7 voor jou klaar te staan voor vragen.

Sluit je aan en word lid van Politievakbond ACP!

Als nieuw lid van de ACP ontvang je nu een Cash for Cops tegoedbon van €25 óf een digitale VVV-bon t.w.v. €20!

Demonstratie

LID WORDEN VAN DE ACP?

Sluit je aan