Politievrijwilligers

Landelijke Organisatie van PolitieVrijwilligers

 

De Landelijke Organisatie van Politievrijwilligers (LOPV) is een belangenorganisatie. Sinds de oprichting op 18 augustus 1973 komt de LOPV op voor de belangen van politievrijwilligers. Zij zet zich in voor de collectieve belangen van executieve en niet-executieve politievrijwilligers (voorheen: volontairs). LOPV is een vakgroep van Politievakbond ACP. Dé toonaangevende politievakbond van Nederland.

Politievrijwilligers

Politievrijwilligers verrichten een breed scala aan werkzaamheden. De politie kent twee soorten vrijwilligers:

Uitvoerende of executieve politievrijwilligers

Vrijwilligers die de politietaak uitvoeren en op straat zijn belast met bijvoorbeeld algemene surveillance, het houden van verkeerscontroles, de handhaving van de milieubepalingen of het uitvoeren van opsporingsonderzoeken bij de recherche. Zij zijn vaak bewapend en hebben dezelfde bevoegdheden als beroepsmatige agenten. Zij hebben ook een rang. De meestvoorkomende rangen zijn surveillant, agent en hoofdagent, maar er zijn ook politievrijwilligers met een hogere rang.

Ondersteunende of niet-executieve politievrijwilligers

Vrijwilligers die ondersteunende taken uitvoeren en assisteren bij bijvoorbeeld buurtonderzoeken, administratieve taken en allerlei overige werkzaamheden. Zij werden in het verleden vaak aangeduid als volontairs, om ze duidelijk te onderscheiden van de executieve politievrijwilligers die een geheel andere rechtspositie hadden. Sinds enige tijd zijn ondersteunende politievrijwilligers ook aangesteld als ambtelijk vrijwilliger. De term volontair verdwijnt daardoor steeds meer.

> Ga naar de website van de LOPV

 

Demonstratie

LID WORDEN VAN DE ACP?

Sluit je aan