Ongelukkige samenloop ouderschapsverlof en ziekte

Ongelukkige samenloop ouderschapsverlof en ziekte

4 mei 2023, verlof

Wat als je ouderschapsverlof hebt, maar je bent of wordt tegelijkertijd voor een langere periode ziek? Menigeen is in de veronderstelling dat het verlof dan automatisch door de werkgever (de politie in dit geval) wordt onderbroken. Het vraagt echter om een actie vanuit de medewerker zelf. Hoe zit het precies?

Word je ziek tijdens het ouderschapsverlof, dan kun je een verzoek indienen om dit verlof te stoppen en op te schorten. In principe moet de werkgever hiervoor altijd akkoord geven. Hij kan een verzoek alleen afwijzen vanwege een zwaarwegend dienstbelang.

In welke gevallen kan een verzoek tot het stopzetten van ouderschapsverlof worden opgeschort?

Als er sprake is van een ziekte die voortvloeit uit een dienstongeval of beroepsziekte, dan wordt een verzoek sowieso gehonoreerd. Datzelfde geldt voor de opname van zwangerschaps- en bevallingsverlof, adoptieverlof of pleegzorgverlof. Ook in het geval van een burn-out bijvoorbeeld kun je een verzoek indienen om het verlof te stoppen, alleen in die en andere situaties kan een zwaarwegend dienstbelang voor een afwijzing zorgen.

Waarom is het belangrijk om een dergelijk verzoek op tijd in te dienen?

Tijdens het ouderschapsverlof wordt gedurende 13 weken (13 keer je arbeidsduur) 75 procent van je bezoldiging (salaris plus toeslagen) doorbetaald in plaats van 100 procent. Je wordt dus gekort op je inkomen.

Als je feitelijk niet van het verlof kunt genieten, dan is het natuurlijk zonde dat er wel sprake is van een korting op je inkomen in verband met je ouderschapsverlof. De stopzetting en opschorting gaat pas vier weken na een verzoek in. Het is dus belangrijk dat je tijdig een verzoek indient, zodat de loonkorting snel kan worden stopgezet. Loonkorting in het geval van ziekte vindt pas na 26 weken plaats.

Bij het stopzetten en opschorten van het ouderschapsverlof in verband met ziekte die voortvloeit uit een dienstongeval of beroepsziekte stopt de loonkorting vanaf de eerste ziektedag.

Wat gebeurt er met het ouderschapsverlof nadat je het door ziekte hebt stopgezet?

Het opgeschorte ouderschapsverlof kun je later alsnog opnemen. Dit kun je doen totdat je kind de leeftijd van 8 jaar heeft bereikt.

Meer weten?

  • KLIK HIER voor de beleidsregel ‘Ziekte en afwezigheidsvormen’
  • KLIK HIER als je meer wil weten over ouderschapsverlof

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN