Samenwerking politiebonden in een nieuwe fase

Samenwerking politiebonden in een nieuwe fase

24 jul 2023, Samenwerking

Zoals bekend zijn de vier politiebonden ACP, ANPV, Equipe en NPB een verkenning gestart naar een (nog) intensievere samenwerking. De reden hiervoor is de wens om ook in de toekomst hoogwaardige dienstverlening te kunnen bieden in een steeds veranderende en digitale wereld. Tegelijkertijd zetten de bonden in op een efficiencyslag; meer doen met hetzelfde.

Inmiddels hebben er in mei en juni ledenvergaderingen plaatsgevonden bij alle vier de vakbonden, waar leden formeel instemming hebben gegeven aan het verder uitwerken van de samenwerking. Zo zijn onder andere de volgende uitgangspunten en beoogde effecten van deze samenwerking met elkaar besproken:

Beoogd effect samenwerking

Versterkend  Geen concurrentie,  

maar aanvullend en samen

Ambitie  Gedeelde ambitie,  

rekening houdend met  

ieders belangen

Herkenbaarheid  Eén geluid, één gezicht
Positie  Sterkere positie, meer te  realiseren, sterk kader
Koers  Duidelijke richting en  

doelen

Dienstverlening  Optimale dienstverlening
Diversiteit  Ruimte voor verschillen
Toekomst  Optimale dienstverlening

Stand van zaken

In september 2022 hebben de gezamenlijke besturen van de vier politiebonden projectleider Caroline Bonekamp aangewezen. Samen met een notaris en accountant is vervolgens onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor een (nog) intensievere samenwerking en verbinding. Uiteindelijk zijn in december 2022 drie samenwerkingsmodellen voorgelegd aan de hoofdbesturen van de politiebonden en hun (kader)leden.

Overkoepelende stichting

Er is gekozen voor de uitwerking van de samenwerkingsvorm, waarbij de vier huidige politiebonden verder gaan onder één stichting met ruimte een nieuwe vijfde vereniging op te  richten. Sindsdien zijn er meer dan dertig presentaties gegeven door het land om (kader)leden te informeren. Daarnaast is de projectleider versterkt met vier kwartiermakers, kaderleden van de bonden. Samen met leden hebben zij nagedacht over een missie en visie voor de nieuwe stichting en welke pijlers richting moeten geven aan de doelstelling van de stichting.

De kwartiermakers zijn momenteel bezig met het uitwerken van nieuwe statuten voor de overkoepelende stichting. Deze statuten zullen eind dit jaar tijdens de (algemene) ledenvergaderingen van de politiebonden worden voorgelegd aan leden. Daarmee wordt dan een basis gelegd voor het instellen van een Raad van Toezicht, het oprichten van de nieuwe overkoepelende stichting en voor het aanstellen van een bestuur voor deze stichting. De bedoeling is dat dit bestuur, onder toezicht van een Raad van Toezicht, sturing zal geven aan de huidige vier politiebonden.

Op de hoogte blijven?

Naar verwachting worden eind september nog enkele fysieke en digitale sessies georganiseerd om leden te informeren. Meer informatie hierover volgt nog.

Gerelateerd nieuws

Bonden op weg naar intensievere samenwerking

 

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN