Zuurstoftherapie in duiktank als behandeling tegen acute gehoorschade

Zuurstoftherapie in duiktank als behandeling tegen acute gehoorschade

2 mei 2024, gehoorschade

Gehoorschade is wereldwijd een groot probleem en ook bij veel politiemensen veelvoorkomend. Daarom worden middelen, maatregelen en methodes ingezet om hiermee om te gaan, zoals zuurstoftherapie na een zogeheten knaltrauma. Deze therapievorm wordt mede gefinancierd vanuit de PZP. 

Gehoorschade kan ontstaan tijdens motorrijden, schiettrainingen, sportwedstrijden, rellen, in de horeca of door vuurwerk. In dit soort situaties komen veel politiemensen regelmatig in aanraking met geluiden harder dan 80 decibel. Daardoor kan het gehoor blijvend beschadigen en zonder serieuze aanpak zelfs erger worden. Gehoorschade kan namelijk leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen en natuurlijk meer moeite met horen.

Otoplastieken

Gehoorschade is vaak niet te herstellen. Daarom is het belangrijk om gehoorschade zo veel mogelijk te voorkomen. "We werken veel met otoplastieken. Dat zijn gehoor- beschermers op maat", vertelt arbeidshygiënist Kees. De otoplastieken beschermen het gehoor bij harde geluiden en zorgen ervoor dat communicatie met de omgeving mogelijk blijft. "Er is voor iedere situatie een geschikte filter. Zo hebben we specifieke otoplastieken voor bijvoorbeeld motorrijders of voor OBT-docenten bij schietlessen. Daarnaast verstrekt de politie otoplastieken met een dynamische headset. Hiermee wordt het gehoor beschermd en blijf je in contact met collega's en de meldkamer. Want hoe belangrijk gehoorbescherming ook is, je moet in werksituaties óók in contact kunnen blijven met je collega's en de meldkamer." 

Gehoorschade

Ondanks maatregelen en middelen om gehoorschade te voorkomen, gaat het soms toch fout. Een kortdurende, hoge geluidsbelasting, bijvoorbeeld door een explosie of een schot van een vuurwapen, kan schade geven aan het gehoororgaan. Dit heet een knaltrauma. Het gevolg kan zijn dat je een piep of ruis hoort, aan één kant slecht hoort of zelfs helemaal niets meer hoort. "In de meeste gevallen trekt het na 24 uur weer weg", vertelt bedrijfsarts Joost. "Maar als dat niet zo is, kan er blij- vende schade ontstaan. We raden aan om dan zo snel mogelijk contact op te nemen met de bedrijfsarts." 

Vuurwerk 

De politie besteedt veel aandacht aan maatregelen, middelen en voorlichting. "We verstrekken diverse gehoorbeschermende middelen en geven voorlichting over preventie van gehoorschade en hoe te handelen bij een knaltrauma. Toch kun je gehoorschade niet helemaal uitsluiten", zegt Kees. "We bereiden ons zo goed mogelijk voor, maar het grootste deel van gehoortrauma's lopen we juist op wanneer we er niet op voorbereid zijn. Want in hoeverre kun je je bijvoorbeeld optimaal beschermen tegen zwaar vuurwerk, laat staan als het illegaal is?  En hoe dichterbij het vuurwerk, hoe groter het risico." 

Hyperbare zuurstoftherapie

Zuurstoftherapie in een duiktank biedt in sommige gevallen de oplossing. Collega's met fors en vastgesteld acuut gehoorverlies, bijvoorbeeld na een knaltrauma, komen in aanmerking voor hyperbare zuurstoftherapie gecombineerd met corticosteroïden (ontstekingsremmers). Helaas werkt het niet bij mensen met permanente schade na langdurige blootstelling aan geluid. Hyperbare zuurstoftherapie in de duiktank werkt als volgt: mensen ademen honderd procent zuurstof in onder een verhoogde omgevingsdruk. De zuurstof bereikt het oor en herstelt de trilharen. Dit gebeurt in een recompressiekamer - de 'duiktank' - op een druk die overeenkomt met een duik van veertien meter diepte. Een behandeling bestaat uit tien sessies in tien dagen en is dus heel intensief. 

Samenwerking met Defensie

Defensie werkt al jaren met hyperbare zuurstoftherapie en doet er wetenschappelijk onderzoek naar. De politie sluit aan bij dit onderzoek. "Die samenwerking is logisch, want we werken veel samen met defensie en staan vaak naast elkaar op straat", vertelt Joost. "We onderzoeken samen of de behandeling net zo effectief is als je vijf dagen lang twee keer per dag de tank in gaat. We zijn blij dat wij dit nu ook kunnen aanbieden. We staan niet meer met lege handen en dat is heel fijn als je goed voor je mensen wilt zorgen. Uiteraard is deelname vrijwillig en na goede voorlichting door de onderzoekers." 

Beschermen én voorkomen

Gehoorschade is in de meeste gevallen niet terug te draaien. Beschermen én voorkomen is dus de boodschap, volgens Kees. "Hoe goed je gehoorbescherming op het werk ook is: hoe je je gedraagt in je privéleven, kan ook bijdragen aan versnelde achteruitgang van je gehoor. Bescherm je gehoor dus ook als je in het weekend bijvoorbeeld naar een festival gaat."

Dit is een eerder gepubliceerd artikel uit het PZP-magazine.


Kees Romme  werkt sinds 2017 bij de politie als arbeidshygiënist binnen het landelijk kerndeskundigeteam VGW. Joost Paardenkooper kwam in 2018 bij de politie werken als coördinerend bedrijfsarts eenheid Amsterdam.


De PZP gebruikt gelden die overblijven uit de aanvullende verzekeringen voor onderzoeken, nieuwe ontwikkelingen en maatregelen op het gebied van veiligheid en gezondheid, waar politiemensen baat bij hebben. Dit betekent dat wanneer je een verzekering bij PZP afsluit, je indirect ook bijdraagt aan middelen en innovaties die politiemensen voorafgaand aan of bij ziekte kunnen helpen.

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN