Capaciteit opgekrikt met noodmaatregelen

Capaciteit opgekrikt met noodmaatregelen

25 jul 2019, cao

Eenheden weten niet waar ze het zoeken moeten als het gaat om het prangende capaciteitstekort. Op verschillende plekken worden noodgrepen gedaan om de operatie draaiende te houden. Tijdens de eerste ronde van de Bijzondere Commissies (BC), de volgers van de CAO-uitvoering in de eenheden, kwamen er verschillende voorbeelden van deze lapmiddelen op tafel.

In de aanloop naar de eerste BC-vergaderingen heeft de ACP de politiechefs van alle eenheden een brief gestuurd om beeld te krijgen van de inrichting en formatie van teams, het aantal tijdelijke tewerkstellingen en de besteding van extra toegekende budgetten. De politiechefs werken nog aan een antwoord op deze vragen. Desondanks zijn deze onderwerpen besproken en kwamen vele voorbeelden op tafel.

Papieren werkelijkheid

Een van de noodmaatregelen waarmee onderbezetting wordt tegengegaan, is het inzetten van tijdelijke tewerkstellingen. Veel werk kan daardoor in de tijdelijkheid worden opgepakt, maar het helpt niet tegen structurele onderbezetting. Het tijdelijk verschuiven van medewerkers kan er bovendien voor zorgen dat de oorspronkelijke teams volledig worden uitgehold. Wat de ACP hier graag zou zien, is meer ruimte om dynamisch met ontwikkelingen om te gaan. Nu ligt de nadruk vanuit de politie nog vooral bij het op papier op sterkte hebben van de teams.

Externe inhuur

Ook wordt er bij het tegengaan van tekorten steeds meer gebruik gemaakt van externe inhuur. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij de regionale servicecentra en bij de cellencomplexen. Bij de cellencomplexen worden (private) beveiligers ingehuurd. Deze beveiligers zijn in feite burgers. Ze krijgen geen politietraining (IBT) of opleiding in de verzorging van arrestanten. Omdat ingehuurde beveiligers beperkte mogelijkheden hebben, voelen de reguliere arrestantenverzorgers zich niet altijd comfortabel en veilig. De ACP wil dat hier meer werk wordt gemaakt van het opschroeven van het aantal medewerkers.

Onwenselijke situatie

De ACP vindt het begrijpelijk dat er noodmaatregelen worden ingezet, maar tegelijkertijd is het alles behalve wenselijk. De ergste gaten moeten gevuld worden zodat politiecollega’s niet omvallen. Maar zolang er nog gewerkt wordt aan structurele oplossingen, moet het vooral gaan over wat er nodig is om het werk uitgevoerd te krijgen. De werkgever zou bovendien paal en perk moeten stellen aan het overvragen van de politie.

Maatregelen capaciteit

In de nieuwe CAO brachten de politiebonden maatregelen in om de capaciteit weer langzaam op sterkte te krijgen. Hoewel moeizaam, moeten deze uiteindelijk helpen om de werkdruk weer omlaag te krijgen. Bekijk hieronder onze video over deze CAO-maatregelen.

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN