Doxing vanaf 2024 strafbaar

Doxing vanaf 2024 strafbaar

4 jan 2024, veilig en gezond werken

Op 1 januari 2024 is de nieuwe wet tegen doxing ingegaan. Je kunt nu dus aangifte doen als je persoonsgegevens (online) worden gedeeld en gebruikt voor intimiderende doeleinden. Namens politiemensen heeft de ACP zich hiervoor de afgelopen jaren hard gemaakt.

"Wij zijn blij dat dit nu officieel geregeld is", zegt ACP-bestuurder Ramon Meijerink. "Want steeds meer schrijnende verhalen bereiken ons van politiecollega’s die geïntimideerd en bedreigd worden. Met zelfs een noodgedwongen verhuizing als gevolg, weten wij van sommige collega’s die bij onze bond aan de bel hebben getrokken."

Aanpak tegen intimidatie en bedreiging

Het verspreiden van andermans persoonsgegevens op internet, dreigtelefoontjes, fysiek geweld. Niet alleen gericht op politiemensen en andere hulpverleners, ook politici en journalisten zijn hier de laatste jaren in toenemende mate mee geconfronteerd. Dankzij de nieuwe wet tegen doxing kan de politie nu eerder ingrijpen.

Tegelijkertijd is het een bescherming voor politiemensen zelf, wanneer zij online geïntimideerd of zelfs bedreigd worden. Ramon Meijerink: "Ook een vorm van geweld dat niet alleen de collega raakt, maar ook zeker het thuisfront. Daarom is het heel goed dat doxing nu wordt aangepakt, dat daders een boete riskeren en in ernstige zaken zelfs een celstraf."

Meer informatie

Wil je meer weten over de nieuwe wet tegen doxing? Kijk vooral eens op de websites van de Rijksoverheid en politie.

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN