Politie is halverwege 2020 al door beschikbare uren heen

Politie is halverwege 2020 al door beschikbare uren heen

22 jan 2020, Capaciteit

Door het aantal (grote) evenementen is halverwege 2020 de complete politiecapaciteit voor dit jaar al verbruikt. Die situatie dreigt volgens ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp bij EenVandaag. “Het Europees kampioenschap voetbal, de Formule 1-race in Zandvoort, het Eurovisiesongfestival: hoe leuk het ook is, alles bij elkaar legt het een enorme druk op de veiligheidssector.”

De tekorten kunnen niet worden opgevangen door particuliere beveiliging of boa’s. Van de Kamp: “Ook daar is de limiet bereikt en hebben ze niet meer mensen dan er nu al aan het werk zijn. Wanneer een evenement misloopt, moet er bovendien alsnog politie klaarstaan.” De ACP verwacht dat het aantal politie-uren op jaarbasis in juli op is. Vanaf dan komt de politie overal in het land in een extreem lastige positie.

Zorgen over de forse politie-inzet bij evenementen, had de ACP al langer. Maar in 2020 is de concentratie van evenementen (in het voorjaar) nog groter dan voorheen. Volgens Van de Kamp is er niemand die politiek of bestuurlijk beoordeelt of dat wel kan. Dat terwijl onder meer de politie sowieso al kampt met een enorm capaciteitsprobleem.

Een enquête van de politiebonden over capaciteitsproblemen onderstreepte eind 2019 de ernst van het probleem. De bonden richtten zich vervolgens tot de korpsleiding, de top van het OM, de minister van justitie en veiligheid en de burgemeesters. Die partijen moesten keuzes maken in politiewerk om volledige uitputting van de politieorganisatie te voorkomen. De bonden leverden voor die keuzes diverse suggesties aan.

Minder inzet evenementen

Vanuit de burgemeesters is er bereidheid om keuzes te maken. Daarbij is een tendens te zien van minder evenementen. Onder meer Van Zanen (burgemeester van Utrecht), Remkes (waarnemend burgemeester van Den Haag) en Aboutaleb (burgemeester van Rotterdam) spreken zich hierover uit. Burgemeesters van kleinere plaatsen verwijzen overwegend door naar regioburgemeesters. Als voorzitter van de regioburgemeesters Aboutaleb gaat hij, evenals het OM , in gesprek met de bonden.

Vergunningen al verstrekt

De ACP acht de kans klein dat voor de evenementen van 2020 nog een oplossing zal worden gevonden. De vergunningen aan organisatoren zijn namelijk grotendeels al verstrekt. Van de Kamp: “Politiek en bestuurders rest nu de moeilijke boodschap om burgers te vertellen welke veiligheid wel en niet kan worden geboden, waarop ze moeten letten en waarvoor ze deels zelf verantwoordelijk zijn.”

 

Lees ook:

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN