22 jan 2020, Capaciteit
Door het aantal (grote) evenementen is halverwege 2020 de complete politiecapaciteit voor dit jaar al verbruikt. Die situatie dreigt volgens ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp bij EenVandaag. “Het Europees kampioenschap voetbal, de Formule 1-race in Zandvoort, het Eurovisiesongfestival: hoe leuk het ook is, alles bij elkaar legt het een enorme druk op de veiligheidssector.”
De tekorten kunnen niet worden opgevangen door particuliere beveiliging of boa’s. Van de Kamp: “Ook daar is de limiet bereikt en hebben ze niet meer mensen dan er nu al aan het werk zijn. Wanneer een evenement misloopt, moet er bovendien alsnog politie klaarstaan.” De ACP verwacht dat het aantal politie-uren op jaarbasis in juli op is. Vanaf dan komt de politie overal in het land in een extreem lastige positie.
Zorgen over de forse politie-inzet bij evenementen, had de ACP al langer. Maar in 2020 is de concentratie van evenementen (in het voorjaar) nog groter dan voorheen. Volgens Van de Kamp is er niemand die politiek of bestuurlijk beoordeelt of dat wel kan. Dat terwijl onder meer de politie sowieso al kampt met een enorm capaciteitsprobleem.
Een enquête van de politiebonden over capaciteitsproblemen onderstreepte eind 2019 de ernst van het probleem. De bonden richtten zich vervolgens tot de korpsleiding, de top van het OM, de minister van justitie en veiligheid en de burgemeesters. Die partijen moesten keuzes maken in politiewerk om volledige uitputting van de politieorganisatie te voorkomen. De bonden leverden voor die keuzes diverse suggesties aan.
Vanuit de burgemeesters is er bereidheid om keuzes te maken. Daarbij is een tendens te zien van minder evenementen. Onder meer Van Zanen (burgemeester van Utrecht), Remkes (waarnemend burgemeester van Den Haag) en Aboutaleb (burgemeester van Rotterdam) spreken zich hierover uit. Burgemeesters van kleinere plaatsen verwijzen overwegend door naar regioburgemeesters. Als voorzitter van de regioburgemeesters Aboutaleb gaat hij, evenals het OM , in gesprek met de bonden.
De ACP acht de kans klein dat voor de evenementen van 2020 nog een oplossing zal worden gevonden. De vergunningen aan organisatoren zijn namelijk grotendeels al verstrekt. Van de Kamp: “Politiek en bestuurders rest nu de moeilijke boodschap om burgers te vertellen welke veiligheid wel en niet kan worden geboden, waarop ze moeten letten en waarvoor ze deels zelf verantwoordelijk zijn.”
Gemeenten zetten een streep door de hoeveelheid evenementen die ze toelaten, want de politie heeft niet langer de capaciteit om te beveiligen. Welke evenementen worden dan geschrapt? Dat vertelt Gerrit van de Kamp, voorzitter van de politievakbond ACP, in @EenVandaag. pic.twitter.com/DzsPyeTQpq
— NPO Radio 1 (@NPORadio1) January 22, 2020
Uitzondering ATW geen oplossing voor capaciteitstekort politie
De politiebonden ACP, ANPV, Equipe en NPB zien dat vooral collega’s in de uitvoering nog nauwelijks tijd krijgen om hun rust te pakken. Het lijkt er sterk op dat het korps te pas en te onpas grijpt naar artikel 2:5 van de Arbeidstijdenwet (ATW) om capaciteit te kopen. De bonden wijzen de werkgever er herhaaldelijk op dat medewerkers niet structureel overvraagd kunnen worden en willen duidelijkheid van het korps.
17 janSpoedoverleg met Minister: Politieacties gaan door
De politiebonden roepen de dienstdoende collega’s op om voorafgaand aan hun inzetbriefing van de komende corona persconferentie bijeen te komen voor een vakbondsbijeenkomst. Deze bijeenkomst duurt maximaal één uur. Tijdens de bijeenkomst worden collega’s bijgepraat over het gesprek tussen de vakbondsvoorzitters en de nieuwe minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz dat afgelopen woensdag plaatsvond.
13 janRuime steun voor akkoord capaciteit & vroegpensioen
De besturen van de vier politiebonden hebben van hun leden toestemming gekregen om akkoord te gaan met het op 17 april bereikte onderhandelingsresultaat over capaciteit, opleiding en vroegpensioen. Tijdens een digitale ledenpeiling stemde 67 procent van alle deelnemende collega’s voor de ondertekening van het afsprakenpakket.
20 meiSchrappen politiewerk blijkt bestuurlijke doorspeelbal
Hebben minister Grapperhaus, korpschef Akerboom, de burgemeesters en het OM de afgelopen drie maanden gehoor gegeven aan de oproep van de politiebonden en noodmaatregelen genomen om de werkdruk bij de politie te verlagen? Helaas: tot nu toe hebben hun reacties voornamelijk bestaan uit woorden en het uitstellen van relatief kleine klussen. Het lijkt er verdacht veel op dat gezagsdragers deze hete aardappel graag op elkaars bordje schuiven. En ondertussen gaat de overbelasting van de politiemensen gewoon door.
27 febPolitiebonden roepen actieteams bijeen
De politiebonden hebben hun regionale actieteams opgeroepen voor een gezamenlijk actieberaad op woensdag 11 maart. Sinds november wordt er met minister Grapperhaus onderhandeld over een packagedeal: de invoering van een vroegpensioenregeling vanaf 2021 PLUS de uitvoering van een noodplan om de werkdruk te verminderen. De gesprekken verlopen echter nog altijd uitermate stroef.
18 feb