Aanvullende maatregelen C2000 na aandringen ACP

Aanvullende maatregelen C2000 na aandringen ACP

24 mrt 2020, veilig en gezond werken

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid treft samen met de korpschef aanvullende maatregelen aangezien de problemen met C2000 te lang aanhouden. Dit laat hij weten in reactie op een brief van de ACP begin deze maand, waarin we om ingrijpen van de werkgever vragen als verbetering van C2000 uitblijft. Om daarmee de veiligheid van politiemensen te vergroten.

Achter de schermen werken techneuten alle dagen 24/7 hard aan verbetering van C2000. Desondanks is het vernieuwde communicatiesysteem helaas tot op de dag van vandaag niet stabiel. Ook de minister geeft in zijn brief aan dat er met man en macht wordt gewerkt aan het verbeteren van het vernieuwde C2000, maar dat hij inziet dat aanvullende maatregelen nodig zijn. ‘De veiligheid van hulpverleners heeft, zoals bekend, voor mij absolute prioriteit. Zij moeten, boven alles, kunnen vertrouwen op hun uitrusting’, aldus de minister.

Aanhoudende problemen

Politiemensen ervaren nog steeds dagelijks problemen met het haperende C2000. Dit leidt ertoe dat collega’s zich in bepaalde situaties onveilig voelen en hun manier van werken zelfs aanpassen, zo laten ACP-leden weten. Zo kent de ACP verschillende voorbeelden van collega’s die door de problemen met C2000 in gevaarlijke situaties zijn beland. In de meeste gevallen met een goede afloop, maar in sommige gevallen leidde het tot escalatie en waren politiemensen genoodzaakt om met hun telefoon te bellen naar de meldkamer. Dat is absoluut onaanvaardbaar.

Push To Talk

In navolging van het dringende verzoek van de ACP om in te grijpen, laat de minister weten dat Push To Talk (PTT) - een app voor groepscommunicatie - landelijk wordt uitgerold binnen de politieorganisatie. Daarnaast wordt een fysieke knop verstrekt die de spraakfunctie van deze app kan activeren zonder dat politiemensen daarvoor eerst hun gsm uit hun zak moeten pakken. Verschillende groepen politiemensen werken al met Push To Talk en zijn daar tevreden over. Zij zien het zeker niet als vervanging van het instabiele communicatiesysteem C2000, maar eenvoudigweg als tussentijdse back-up.

Ingehaald door de tijd

Ook geeft de minister aan dat hij de korpschef heeft gevraagd om operationele maatregelen te nemen, zoals de door de ACP eerder genoemde dubbele bemensing. Helaas zijn we ingehaald door de tijd. De ACP realiseert zich dat de coronacrisis gevolgen heeft voor de capaciteit bij de politie en dat deze onzekere periode ertoe kan leiden dat er politiemensen zijn die liever solo rijden om het risico op besmetting met het coronavirus te verkleinen. Collega’s wel of niet alleen de straat op laten gaan is nog onderwerp van gesprek. Voor alle betrokken partijen staat voorop dat politiemensen een goede en betrouwbare uitrusting moeten hebben om hun werk veilig te kunnen doen.

Naast de aanvullende maatregelen die de minister noemt, vinden momenteel ook gesprekken plaats tussen de bonden, de werkgever en COR over verbetering van C2000. Daarnaast worden nog regelmatig updates aan het netwerk uitgevoerd.

Lees ook

ACP: problemen C2000 vragen om ingrijpen van minister

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN