Nabetaling voor gedupeerde ACP-leden vakgebied Intelligence

Nabetaling voor gedupeerde ACP-leden vakgebied Intelligence

9 dec 2019, rechtshulp werk en inkomen

Gedupeerde ACP-leden in het vakgebied Intelligence hebben recht op een flinke nabetaling. Dit heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB) besloten op 21 november j.l. De ACP is vijf jaar geleden met de NPB en de ANPV een proefprocedure gestart, nadat de Nationale Politie weigerde om medewerkers in dit vakgebied aanspraak te geven op een Toelage Bezwarende Functie (TBF). De nabetaling geldt alleen voor collega’s die zich vijf jaar geleden bij ons hebben gemeld en waarvoor destijds bezwaar is ingesteld.

Naar aanleiding van de invoering van het Landelijk Functiegebouw Nederlandse Politie (LFMP) werd in 2013 besloten vakgebied Intelligence niet aangewezen als bezwarende functie. Hierdoor hadden de medewerkers van Intelligence geen recht meer op TBF, omdat dit volgens de Regeling aanwijzing administratief-technische functie (de Regeling) alleen toegewezen wordt aan bezwarende functies. Opvallend was dat medewerkers in het vakgebied Intake en Service – wat net als Intelligence onder domein Uitvoering valt – wel in aanmerking kwam voor TBF. Volgens de bonden was hier dan ook sprake van willekeur.

Een bezwarende functie heeft een specifiek dienstrooster (volcontinu of gedurende elke zestien weken minstens zestien maal een piketdienst tussen 0.00-6.00 uur), mag niet hoger gewaardeerd zijn dan salarisschaal 11 en moet bepaalde risico’s en ongemakken met zich meebrengen.

Proefprocedure

De Landelijke Politie liet het na om de medewerkers van Intelligence aan de criteria van de Regeling te toetsen. Volgens de bonden hebben zij wel een bezwarende functie en werden de medewerkers door deze nalatigheid gedupeerd. De ACP deed een oproep aan de collega’s van Intelligence om zich te melden. Tientallen ACP-leden gaven hier gehoor aan, waarna in samenspraak met de werkgever en de andere politievakbonden werd besloten tot een proefprocedure. De ACP wilde met deze procedure ervoor zorgen dat de gedupeerde leden de Toelage Bewarende Functie met terugwerkende kracht toch zouden ontvangen.

Het werd een lange, meeslepende zaak, waarbij het CRvB in juli 2018 een tussen uitspraak deed. Zij oordeelde dat er dat sprake was van willekeur, er bestond onvoldoende onderbouwing van de Nationale Politie waarom Intelligence medewerkers niet zouden voldoen aan de criteria van de Regeling.

De uitspraak leidde tot een onderzoek van een werkgroep van LFMP-deskundigen waarbij alle functies getoetst werden aan de Regeling. Het korps besloot op basis van dit rapport wederom niet tot aanwijzing van de Intelligence functies als bezwarend. Daarbij werden de functies binnen Intake & Service en Intelligence niet helemaal juist geduid.

Verklaringen

De ACP gaf niet op en verzette zich met hulp van de verschillende Intelligence collega’s tegen de inhoud van dit rapport. Door middel van verklaringen konden wij aantonen dat er wel degelijk sprake is van een functie waarbij voldaan wordt aan de Regeling, zoals het omgaan met psychische druk, noodzakelijke snelheid van beslissen en het draaien van 24-uurs diensten.

De CRvB was het hiermee eens en gaf aan dat in deze tijd van digitalisering er ook van afstand per direct beslissingen nodig kunnen zijn die het verschil kunnen maken tussen leven en dood.

Oordeel

De CRvB oordeelt concluderend dat in beide vakgebieden, Intake en Service en Intelligence functies voorkomen die ten volle voldoen aan de voorwaarden van de Regeling. Door alleen het vakgebied Intake en Service volledig aan te wijzen is het verbod van willekeur en het gelijkheidsbeginsel overtreden. Daaropvolgend besloot het CRvB dat het TBF met terugwerkende kracht tot januari 2010 moet worden uitbetaald aan de gedupeerden.

De uitbetaling van de TBF zal nog enige tijd in beslag nemen in verband met alle berekeningen en de grootte van de groep.

Nog een kleine verduidelijking: mensen die werkzaam zijn binnen Intelligence en zich niet hebben gemeld bij de ACP kunnen zich niet alsnog aanmelden. De uitspraak geldt alleen voor de medewerkers die zich destijds hebben gemeld na onze oproep.

De ACP feliciteert alle gedupeerden met dit goede resultaat en bedankt alle mensen die meegeholpen hebben om deze winst te behalen.

 

 

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN