Uitkering voor praktijkbegeleider dankzij ACP

Uitkering voor praktijkbegeleider dankzij ACP

27 feb 2024, Juridisch

Johan is naast zijn functie als senior GGP ook praktijkbegeleider bij de politie. Tot zijn grote verbazing komt hij niet in aanmerking voor een extra uitkering, waarover de politiebonden en de werkgever duidelijke afspraken hebben gemaakt. Hij klopt als bondslid aan bij de ACP voor advies en ACP-jurist Jawid gaat na overleg met Johan direct aan de slag voor hem.

Twee jaar geleden hebben de politiebonden en de werkgever het volgende met elkaar afgesproken: Politiemedewerkers die tussen 1 november 2022 en 1 november 2025 minstens twee jaar actief zijn als praktijkbegeleider voor het basis politieonderwijs of docent bij de Politieacademie krijgen een uitkering werving en behoud. Zowel de politie-eenheden als de Politieacademie merken namelijk dat het steeds lastiger wordt om collega’s in uitvoerende functies te bewegen om de rol van praktijkbegeleider of docent te vervullen. Terwijl zij cruciaal zijn binnen het politieonderwijs en het begeleiden van (nieuwe) politiestudenten.

ACP-jurist dient bezwaar in

Ondanks de gemaakte afspraken ontvangt de ACP signalen van politiemensen die buiten de boot vallen, terwijl zij wel voor de uitkering in aanmerking zouden moeten komen. Een van deze collega’s is Johan. Hij werkt sinds acht jaar bij de politie, waarvan het laatste jaar als senior GGP. Daarnaast heeft hij zich toegelegd op de rol van praktijkbegeleider, waarbij hij samen met docenten en trajectbegeleiders nieuwe politiestudenten begeleidt voor de opleidingsduur van twee jaar. Dit doet hij gemiddeld 18 uur per week.

Onredelijk

Toch krijgt Johan te horen dat hij niet in aanmerking komt voor de uitkering ‘werving en behoud’, omdat hij de rol van praktijkbegeleider niet formeel zou vervullen. Dit terwijl hij aantoonbare werkzaamheden in die rol uitvoert en zijn teamchef daarmee bekend is en hem daarvoor heeft ‘vrijgemaakt’. Johan vindt het onredelijk dat hij de uitkering niet krijgt, gelet op alles wat hij doet in de begeleiding van politiestudenten. ACP-jurist Jawid is het daarmee eens en dient namens Johan een bezwaar in tegen het besluit.

Het bezwaarschrift met een uitgebreide toelichting zorgt ervoor dat de casus van Johan opnieuw wordt beoordeeld. Dit leidt ertoe dat het eerder genomen besluit van de werkgever wordt ingetrokken. Johan krijgt via het salaris van maart alsnog de extra uitkering ‘werving en behoud’ van € 1.500 uitbetaald. Hij is blij met de inzet van jurist Jawid.

Besluit Politieacademie

Inmiddels kent de Politieacademie de eenmalige uitkering overigens ook toe aan een groep leden werkzaam bij de academie die eerder geen uitkering ontvingen. Dit besluit is tot stand gekomen na herhaaldelijke verzoeken vanuit de ACP en Ondernemingsraad na gesprekken met deze leden.

Johan is een gefingeerde naam in verband met de privacy.


Rechtshulp werk en inkomen

Als ACP-lid ben je automatisch verzekerd van professionele rechtshulp bij juridische problemen over werk en inkomen. Onze juristen zijn specialisten op het gebied van politieambtenarenrecht en sociaal zekerheidsrecht (denk aan aan bijvoorbeeld WIA uitkering). Ze staan voor je klaar wanneer je een arbeidsconflict hebt met de werkgever of als je advies wilt over jouw rechtspositie. Denk hierbij aan een slechte beoordeling, verlofrechten, functiewaardering, dreiging van ontslag of aanpassing van je werktijden. Maar ook als je hulp nodig hebt bij bijvoorbeeld een verzoek tot functieonderhoud.

Onze juristen zijn deskundig, kijken realistisch naar je zaak en kennen de klappen van de zweep. Ze luisteren naar je en zijn aanwezig bij dat moeilijke gesprek met je werkgever. Komt het toch tot een zitting? Dan staan de juristen je bij met al hun kennis. De ACP heeft bovendien naast een groot aantal juristen ook een strafrechtadvocaat in dienst.

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN