ACP-jurist helpt aspirant aan (extra) salaris

ACP-jurist helpt aspirant aan (extra) salaris

25 mrt 2024, Juridisch

Aspiranten in hun eerste studiejaar ontvangen geen salaris, maar een tegemoetkoming. Er is een uitzondering: Een aspirant die de twee jaar direct voorafgaand aan zijn aanstelling bij de politie(opleiding) een inkomen* uit ander werk heeft gehad, komt wel in aanmerking voor een salaris. Deze situatie geldt ook voor ACP-lid David die een carrièreswitch naar de politie maakt. Enige obstakel is dat hij in genoemde periode door omstandigheden geen loon uitbetaald kreeg, terwijl hij daar wel recht op had en dat kan aantonen. Toch wordt voor David geen uitzondering gemaakt. Hij schakelt daarom de hulp van de ACP in.

Na een aantal jaren bij defensie en ruim twintig jaar in de jeugdzorg te hebben gewerkt, besluit David in 2023 zijn hart te volgen. Hij begint met de politieopleiding. Hij denkt daar eigenlijk te oud voor te zijn, maar in gesprek met een agent wordt hem duidelijk dat zijn leeftijd (nog) geen rol speelt. David komt enthousiast door de selectie heen. Maar dan krijgt hij te horen enkel recht te hebben op een maandelijkse vergoeding van € 1.100 bruto. David komt daarmee voor een lastige keuze te staan, want hij heeft een gezin met studerende kinderen.

Werk- en levenservaring

Hij laat zich echter niet van de wijs brengen en houdt vast aan zijn droom, werken bij de politie. Toch knaagt het een beetje aan David dat hij met al zijn werk- en levenservaring minder verdient dan andere jonge aspiranten in het tweede en derde studiejaar. Zeker niet vanwege het leeftijdsverschil. Het pijnlijke zit voor David in zijn werkverleden, waarin hij altijd hard heeft gewerkt en ook de twee jaar voorafgaand aan zijn carrièreswitch (aantoonbaar) recht had op een inkomen maar dat niet kreeg.

Uitzondering

De trajectbegeleider van David kan zijn situatie begrijpen en geeft bij de dienst HRM van de politie aan dat David van meerwaarde is voor het team. Ook vraagt hij of er toch een uitzondering kan worden gemaakt als het gaat om een salaris voor David in plaats van een maandelijkse vergoeding. Ondertussen legt David zelf contact met de ACP, die een verzoek indient bij de dienst HRM van de politie om de zaak te herzien. Ter onderbouwing worden verschillende documenten meegestuurd, die het arbeidsverleden van David aantonen.

In goed overleg

David geeft daarbij aan dat hij vooral hoopt de situatie in goed overleg te kunnen  bespreken. Hij wil dit absoluut niet op de spits drijven. De dienst HRM bij de politie sluit zich daarbij aan en David licht zijn situatie samen met ACP-jurist Jawid op enig moment nogmaals toe. Begin dit jaar komt het verlossende woord. Het bruto maandsalaris van David wordt met terugwerkende kracht aangepast van € 1.100 naar € 3.000 bij een werkweek van 38 uur.

* Zie artikel 3, lid 11 van het Besluit bezoldiging politie (Bbp)

In verband met privacy is de naam van David in dit verhaal gefingeerd. Er kunnen geen rechten aan deze casus worden ontleend.

 


Rechtshulp werken en inkomen

Als ACP-lid ben je automatisch verzekerd van professionele rechtshulp bij juridische problemen over werk en inkomen. Onze juristen zijn specialisten op het gebied van politieambtenarenrecht en sociaal zekerheidsrecht (denk aan aan bijvoorbeeld WIA uitkering). Ze staan voor je klaar wanneer je een arbeidsconflict hebt met de werkgever of als je advies wilt over jouw rechtspositie. Denk hierbij aan een slechte beoordeling, verlofrechten, functiewaardering, dreiging van ontslag of aanpassing van je werktijden. Maar ook als je hulp nodig hebt bij bijvoorbeeld een verzoek tot functieonderhoud.

Onze juristen zijn deskundig, kijken realistisch naar je zaak en kennen de klappen van de zweep. Ze luisteren naar je en zijn aanwezig bij dat moeilijke gesprek met je werkgever. Komt het toch tot een zitting? Dan staan de juristen je bij met al hun kennis. De ACP heeft bovendien naast een groot aantal juristen ook een strafrechtadvocaat in dienst.

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN