Pilot politie als tegenwicht bij krappe arbeidsmarkt

Pilot politie als tegenwicht bij krappe arbeidsmarkt

11 mei 2023, loopbaan

De politie is - in overleg met de politiebonden, Centrale Ondernemingsraad en het Ministerie van Justitie & Veiligheid - gestart met een pilot, waarbij sollicitanten de mogelijkheid krijgen om op een andere manier hun werk- en denkniveau aan te tonen. De verwachting is dat hierdoor meer sollicitanten tot de selectie worden toegelaten. De pilot is onderdeel van een arbeidsmarktstrategie die hoofd moet bieden aan de uitzonderlijk krappe arbeidsmarkt, waar ook de politie mee kampt, en is in eerste aanleg gericht op interne kandidaten/sollicitanten voor twee functies: Generalist Meldkamer (OC) en Medewerker Intake & Service bij RSC. 

Gedurende de pilot wordt voor beide functies, met officieel werk- en denkniveau MBO 3, een diploma MBO 2 als (basis) vereiste gesteld plus een NTI-toets op minimaal MBO-niveau 3. Hierdoor wordt een hoger aantal sollicitanten verwacht. Uiteraard blijft de selectiecommissie vervolgens verantwoordelijk voor de uiteindelijke selectie van de juiste medewerker voor de juiste vacature. Volgens de politiebonden is de pilot een eerste stap richting een flexibeler beleid als het gaat om eisen bij vacatures, een struikelblok waar medewerkers regelmatig tegenaan lopen.

Krappe arbeidsmarkt

Er is uitzonderlijke krapte op de arbeidsmarkt en dat merkt ook het korps bij het invullen van vacatures. Het is daarom van het grootste belang om te voorkomen dat ervaren collega’s naar andere werkgevers vertrekken. Een reden om dat te doen is in veel gevallen dat zij door een ontbrekend diploma geen loopbaanstap meer kunnen maken. Daarom is nu gestart met deze pilot.

Waardering voor zittende collega’s

De pilot biedt interne kandidaten een kans op een loopbaanstap zonder dat daarvoor het volgen van een lange opleiding nodig is. De politiebonden zien het daarnaast als een blijk van waardering voor zittende collega’s die het voortouw nemen en vaak succesvol taken doen boven het niveau van hun eigen functie. Zij krijgen nu de kans ook daadwerkelijk naar die hogere functie door te stromen.

Groter aanbod kandidaten

Op dit moment tonen collega’s hun werk-en denkniveau nog aan op vier verschillende manieren, namelijk via een diploma, een EVC-traject, minimaal twee jaar aantoonbare werkervaring op het gevraagde functieniveau of een aanstelling in een functie op het gevraagde werk- en denkniveau. Het anders aantonen van werk- en denkniveau leidt niet alleen tot een groter aanbod aan kandidaten, maar dus ook dat interne medewerkers meer doorstroommogelijkheden krijgen.

Niet-executieve functies

De pilot wordt voorlopig gehouden onder niet-executieve functies (ATH / ATH-boa) en loopt het gehele jaar 2023. Tussentijds zal gemonitord worden of de maatregel extra kandidaten oplevert en zo ja hoeveel. Daarnaast zal worden onderzocht welke andere ATH-functies op korte termijn voor deze maatregel in aanmerking komen als uitbreiding van de huidige pilot of een nieuwe pilot.

Assessments

Executieve functies zijn op dit moment uitgesloten van de pilot. De geschiktheidseisen en (politie)diploma-eisen voor deze functies tot en met MBO-niveau 4 zijn namelijk grotendeels wettelijk verankerd. De politiebonden blijven in gesprek met de werkgever om mogelijkheden voor verschillende functies te bespreken. Dit in het verlengde van de eerder gemaakte cao-afspraak om assessments te gebruiken bij vacatures.

Laat weten hoe de pilot loopt!

De pilot is hopelijk een verdere stap naar meer kansen voor huidige politiemedewerkers en wordt daarom door de bonden nauwlettend gevolgd. Heb jij ervaring met de pilot? Laat het ons weten! Wij horen graag wat goed gaat en wat eventueel beter kan/moet. Ook tijdens de pilot kunnen wij als vakbond bijdragen aan het succes daarvan.

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN