Van dakloos op straat tot warm voor de haard met de ACP Rechtshulppolis

Van dakloos op straat tot warm voor de haard met de ACP Rechtshulppolis

5 nov 2019, rechtshulp privé

Er zijn momenten dat je het even niet meer overziet en (juridische) hulp nodig hebt. De ACP Rechtshulppolis biedt rechtsbijstand voor politiemensen én hun gezin waar het hun privéleven raakt. Wat te doen bijvoorbeeld als jij onverwachts uit jouw huurwoning wordt gezet?

Frederique woont sinds 1 september 2017 in een fijn appartementje in Den Bosch. Na haar scheiding moet zij snel op zoek naar een nieuw onderkomen. Ze vindt uiteindelijk een kamer met eigen douche en keuken bij een particulier en krijgt een huurcontract voor twee jaar. Het bevalt goed en ze geniet iedere dag van de sfeervolle stad en haar fijne appartementje. Op 27 augustus 2019 vindt ze een briefje van de verhuurder onder haar deur. Hij schrijft dat haar huurcontract afloopt; ze moet haar appartement op 30 september 2019 leeg opleveren. Doet ze dat niet, dan neemt hij maatregelen. Frederique schrikt. Ze was er vanuit gegaan dat de huur zou doorlopen. De relatie met de verhuurder is altijd goed geweest. Over en weer zijn er nooit klachten geweest. Hij kan haar toch niet op straat zetten?! Heeft zij dan geen rechten? Frederique heeft een ACP Rechtshulppolis en legt de situatie voor aan een jurist van ARAG.

Opzegtermijn

Marieke, jurist bij ARAG, constateert dat de verhuurder in het geval van Frederique het huurcontract niet zomaar mag opzeggen. De huurovereenkomst voor bepaalde tijd wordt vanaf 1 september 2019 automatisch voor onbepaalde tijd verlengd. De verhuurder kan Frederique dus niet zomaar uit haar appartement zetten. Dat kan alleen als de verhuurder een opzegging overhandigt met daarin een wettelijk toegestane reden en een correcte opzegtermijn. Als Frederique niet instemt met de opzegging, dan moet de zaak eerst worden voorgelegd aan de kantonrechter. Frederique krijgt van de jurist het advies de opzegging te negeren.

Kort geding voorkomen

Op maandagmiddag 30 september 2019 komt Frederique thuis na een paar dagen weg te zijn geweest. Tot haar grote schrik staat in de voortuin haar hele inboedel opgestapeld! De huisbaas heeft haar appartement ontruimd. In paniek belt ze met ARAG. Marieke van ARAG stelt Frederique gerust: zij staat in haar recht en zij gaat direct voor haar aan de slag. Zij stuurt de verhuurder een schriftelijke sommatie om Frederique onmiddellijk toegang tot haar appartement te geven en daarmee zijn contractuele verplichting na te komen. Ook zal de verhuurder eventuele door Frederique geleden schade moeten vergoeden. Als de verhuurder de kamer niet binnen 48 uur ter beschikking van Frederique stelt, zal een kort geding worden aangespannen. Gelukkig komt het niet zo ver. De verhuurder besluit Frederique weer toegang tot haar appartement te geven en voorkomt daarmee een kort geding.

 

* In verband met de privacy gaat het hier om een gefingeerde naam

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN