Gevolgen ontslag voor LFU-saldo

Gevolgen ontslag voor LFU-saldo

9 jan 2024, lfu

De medewerkers van het ledencontactcentrum van de ACP beantwoorden ongeveer 10.000 vragen per jaar. Een terugkerende vraag van leden tegenwoordig gaat over de gevolgen van ontslag op (eigen verzoek) voor de opgebouwde levensfase-uren (LFU).

Wat gebeurt er met mijn LFU-uren als ik zelf ontslag neem?

Als je op eigen initiatief ontslag neemt, dan wordt 50 procent van je resterende LFU-uren uitbetaald (ter hoogte van je dan geldende bruto-uurloon bij ontslag). Wel geldt als uitgangspunt dat je voor de ontslagdatum zoveel mogelijk LFU in tijd opneemt. Dit is wettelijk geregeld in artikel 30d, eerste lid, van het Besluit algemene rechtspositie politie (Barp): ‘Bij ontslag, anders dan ontslag op grond van artikel 88d, eerste lid, of artikel 94, eerste lid, onderdeel e, f of h, wordt de helft van het aantal levensfase-uren, waarop de ambtenaar op de ontslagdatum aanspraak heeft, uitbetaald.’

Uitzondering

De LFU-regeling is oorspronkelijk bedoeld voor het sparen van extra verlofuren – het opnemen van tijd – zoals vastgelegd in artikel 30b, eerste lid, van het Barp. Uitbetaling van (een deel van) de LFU-uren bij ontslag is dan ook een uitzondering. De uitbetaling van maximaal 50 procent van het LFU-verlof geldt overigens niet bij ontslag wegens pensionering of het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd. In dat geval moet je voorafgaande aan het ontslag al je LFU-uren in tijd opnemen. Het geldt ook niet bij ontslag wegens arbeidsongeschiktheid: in dat geval wordt wel je hele LFU-tegoed uitbetaald.

Advies

Heb je zowel openstaande LFU-uren als vakantiedagen voorafgaand aan je ontslag? Ons advies is om dan zoveel mogelijk LFU-uren op te nemen (in tijd), voordat je uit dienst treedt. Resterende vakantiedagen worden in tegenstelling tot de LFU namelijk wél volledig uitbetaald bij ontslag op eigen verzoek. Wel een let op: Het bevoegd gezag (de werkgever) kan een eventueel verzoek om LFU op te nemen voor de ontslagdatum afwijzen, als dit niet in het belang van de dienst is (bijvoorbeeld in verband met de planning).

KLIK HIER voor meer informatie over de LFU-regeling.

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN