Ramon Meijerink nieuwe bestuurder ACP

Ramon Meijerink nieuwe bestuurder ACP

14 dec 2023, vereniging

Iets meer dan honderd ACP-leden waren op woensdag 13 december aanwezig in het Huis voor Veiligheid in Baarn voor de jaarlijkse algemene ledenvergadering (AV). Een overgrote meerderheid van de afgevaardigde leden heeft ingestemd met de benoeming van Ramon Meijerink (35) tot dagelijks bestuurder van Politievakbond ACP. Ramon is voormalig politieman en werkt nu vijf jaar bij de bond.

Tijdens de algemene ledenvergadering, het hoogste bondsorgaan van de ACP, komen vertegenwoordigers van de bond uit alle eenheden samen. Zij bepalen elk jaar met elkaar het beleid van de ACP en praten daarover door. Dit jaar stonden onder andere de samenwerkingsplannen van de ACP, NPB, ANPV en Equipe op de agenda, de nieuwe cao voor politiemensen en het vertrek van Wim Groeneweg per 1 januari 2024 als voorzitter van de ACP.

Nieuwe politie-cao

Wim Groeneweg opende de ledenvergadering met het mooie nieuws dat leden over het algemeen positief reageren op het onderhandelingsresultaat voor een nieuwe politie-cao. “Onze leden, loyale politiemensen met liefde voor het vak, werken keihard om de veiligheid in ons land te waarborgen”, zegt Wim. “Daarom ben ik blij dat we voorafgaand aan de formatie van een nieuw kabinet al tot een nieuwe politie-cao zijn gekomen.”

Een meerderheid van de leden gaf tijdens de cao-ledenraadplegingen aan achter de gemaakte afspraken te staan. Het bondsbestuur van de ACP, de bondsraad van de NPB en de hoofdbesturen van Equipe en ANPV gaven eerder deze week volledig groen licht aan de voorzitters om hun handtekening te zetten. Lees meer hierover in dit artikel.

Afscheid Wim Groeneweg

Het is een van de laatste taken die Wim Groeneweg als voorzitter van de ACP vervult, op dinsdag 19 december samen met de andere bondsvoorzitters een handtekening zetten onder de nieuwe politie-cao. Een mooie afsluiting, een kroon op zijn werk, voordat hij kan gaan genieten van zijn pensioen en meer tijd kan doorbrengen met zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen.

 

Benoeming ACP-bestuurder

Er is vooralsnog geen opvolger voor de voorzittersfunctie van de ACP. Op bestuurlijk niveau lost dat zich op, doordat ACP-collega Ramon Meijerink per direct is toegevoegd aan het dagelijks bestuur van de bond. Over de concrete invulling van zijn functie - naast ACP-bestuurder André Ditewig - wordt komende tijd intern gesproken.

Na bijna 14 jaar bij de politie en tegelijkertijd toegewijd als kaderlid van de ACP, maakte Ramon in 2019 de overstap naar de bond. Vanuit zijn functie als vakbondsadviseur ontwikkelde hij zich in rap tempo tot coördinator van de teams collectieve belangenbehartiging en netwerk. Al die jaren in nauw contact met politiemensen en de laatste maanden al dicht tegen het dagelijks bestuur van de ACP aan.

Ramon direct na zijn benoeming: “Wij streven naar eenheid, groei en verbinding. Niet alleen binnen onze vakbond, ook samen met externe partners. De ondersteuning aan onze leden is daarbij dé drijfveer. Bedankt voor jullie vertrouwen.” De ACP feliciteert Ramon met zijn benoeming tot bestuurder van de ACP.

Versterking bondsbestuur

De afgevaardigde leden op de AV hebben tegelijkertijd twee nieuwe kandidaten voor het bondsbestuur benoemd: Patrick Fluyt uit de eenheid Oost-Nederland en René van der Vliet uit de eenheid Midden-Nederland.  Patrick werkt als operationeel expert GGP in Zutphen en is sectiecommandant ME. René heeft tal van functies binnen de politie bekleed en zet zich nu als bestuurskundige in voor de aanpak van ondermijning in Midden-Nederland. Beiden werden op de AV met applaus onthaald.

Samenwerking politiebonden

Het is zoals Wim Groeneweg bij de aankondiging van zijn vertrek aangaf: “Ik vind het belangrijk dat de ACP, met het oog op de intensievere samenwerking met de andere politiebonden, een voorzitter krijgt die zich voor een langere periode kan binden aan de bond. Alle vier de politiebonden zijn overtuigd dat de kracht in de samenwerking ligt. Het voornemen van de politiebonden om onder één stichting samen verder te gaan, is alleen een onbegaanbaar pad gebleken. Een vorm van verregaande samenwerking moet daarom opnieuw worden bekeken.” Over de verdere uitwerking van de samenwerking tussen de politiebonden wordt komende tijd gesproken. Naar verwachting kan daar in 2024 meer over worden gemeld.

De nieuwe ACP-bestuurder Ramon Meijerink: “Ik geloof dat als wij allemaal onze schouders eronder zetten, wij vanuit onze kracht en visie een samenwerking kunnen aangaan voor al onze leden. En dat we daarbij onze idealen niet hoeven te verliezen.”

De ACP kijkt terug op een mooie ledenvergadering met bevlogen gesprekken over het politievak en de vakbond.

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN