Verslag algemene ledenvergadering

Verslag algemene ledenvergadering

1 apr 2022, vereniging

Zo’n 110 leden en ongeveer 20 collega’s van de werkorganisatie ACP waren op donderdag 31 maart aanwezig op de extra ingelaste algemene vergadering in Nijkerk. De algemene ledenvergadering (AV) is het hoogste verenigingsorgaan binnen de ACP.

Er waren veel vragen over de afgelopen periode, de inhoud van de twee anonieme meldingen van vermeend grensoverschrijdend gedrag door de voorzitter, de gewenste cultuuromslag, het proces en gevolgde procedures. De sfeer was eerst wat gespannen - vooral vanuit zorg voor de ACP, leden en collega’s van de werkorganisatie - maar na verloop van de vergadering nam dit af.

Vragen

Het bondsbestuur heeft uitgebreid verteld wat er gebeurd is en heeft alle vragen zo goed mogelijk geprobeerd te beantwoorden. Het werd op prijs gesteld dat collega’s van de werkorganisatie, een twintigtal, de vergadering bijwoonden. Vragen van leden en werkorganisatie waarop geen antwoord was:

  • Wat was de precieze inhoud van de twee meldingen die bij de ad interim bestuurder gedaan zijn en welke feiten zijn hierover bekend?
  • Hoe kunnen deze twee melders in vertrouwelijkheid benaderd worden voor uitleg/feiten en zorg?

Met grote verbazing is geluisterd naar de terugkoppeling van het bondsbestuur. Antwoorden op vragen ‘als hoe heeft het kunnen gebeuren’ zijn met elkaar besproken en zullen waarschijnlijk nooit beantwoord worden. Naïviteit, focus op anonieme melders, als wel het zich mogelijk laten leiden door het gespreksonderwerp van het moment. Het kwam allemaal voorbij. Kritische kanttekeningen werden vanuit de leden geplaatst naar het functioneren van een deel van het managementteam en het bondsbestuur.

Breed is ook gesproken over de omvang van het onderzoek. Er is halverwege gekozen voor een bredere optiek; gesprekken met functionarissen, vertrouwenspersonen, ondernemingsraad, mensen in en buiten de organisatie, alsmede hoor- en wederhoor hebben uiteindelijk geleid tot een beslissing van het bondsbestuur. Die beslissing werd door de AV gesteund.

Tijdens de algemene ledenvergadering is uitdrukkelijk het vertrouwen uitgesproken naar de twee interne vertrouwenspersonen van de werkorganisatie, die uiteraard beschikbaar blijven voor alle collega’s, de ondernemingsraad en de werkorganisatie als geheel. Waardering werd ook uitgesproken voor de collega’s die zich ondanks de hectiek en impact van afgelopen periode zijn blijven inzetten voor de belangen van leden.

Vervolg

Na veel met elkaar gesproken te hebben is geprobeerd duiding te geven aan wat er gebeurd is. Ook de voorzitter kwam er aan het einde van de vergadering bij. De komende tijd zal hij in de werkorganisatie met collega’s in gesprek gaan over een voor iedereen veilige en prettige werkcultuur en over welke aanpassingen in zijn sturingsstijl eventueel hiervoor nodig zijn. Dit zal projectmatig met een derde partij plaatsvinden. Dat was de voorwaarde die het bondsbestuur gesteld had en met elkaar is afgesproken. Werkorganisatie en voorzitter gaan de komende periode in gesprek met elkaar.

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN