Terugblik ledenvergadering ACP Plus

Terugblik ledenvergadering ACP Plus

13 apr 2023, acp plus

‘Blijf vooral de lichtpuntjes zien’

“Houd je vast aan elkaar, aan de toekomst.” Met deze woorden sloot pastoor en voormalig politieman Ton Huitink zijn overweging af op de jaarvergadering van ACP Plus. Toepasselijke woorden op woensdag 5 april, waarop om en nabij de 250 ACP-leden van 55 jaar en ouder vanuit het hele land bijeenkwamen op het landgoed Bronbeek voor een weerzien met (oud-)collega’s en vanuit betrokkenheid bij de ACP. Een terugblik.

Na een indrukwekkend moment van stilte voor de ACP-leden – (oud-)politiemensen – die het afgelopen jaar zijn overleden, begint Ton Huitink zijn verhaal over verandering. “Verandering gaat vaak gepaard met weerstand. Dat was in vroeger tijden al zo en nu nog. En toch, veranderingen houd je niet tegen. Wat mij daarbij helpt, is vasthouden aan de gemeenschap waartoe ik behoor. Vertrouw op de mensen om je heen. Raak je enthousiasme niet kwijt en blijf vooral de lichtpuntjes zien.”

Samen de schouders eronder

Het motto van Wim Groeneweg sluit daarbij aan: De boel bij elkaar houden. Wim is sinds 22 juni 2022 voorzitter van de ACP, na 18 jaar terug op ‘het oude nest’. “Er is veel veranderd in die jaren”, zegt Wim, “en tegelijkertijd zien we dezelfde actuele thema’s binnen de politiesector, zoals problemen met het communicatiesysteem C2000 en gevolgen van onder meer de vergrijzing. Samen met onze leden en in samenwerking met de andere bonden zet ik er graag mijn schouders weer onder.”

Pensioenzaken

Het is vervolgens aan ACP-/NPB pensioendeskundige Wendie van der Schuur om de leden mee te nemen in hoe het pensioen en de AOW nu geregeld zijn en wat het nieuwe pensioenstelsel zal betekenen. Dit doet zij aan de hand van een politie pensioenquiz, waarbij ruimte is voor kritische vragen. Wendie: “Waar het ABP nu een pensioenuitkering belooft, staat straks alleen nog de pensioenpremie vast. De hoogte van je pensioen zal meer meebewegen met de economie. Wanneer de toekomstige pensioenregeling echter met een solidariteitsreserve gaat rekenen, dan mogen negatieve beleggingsresultaten gespreid worden over de toekomst en hoeft de impact maar minimaal te zijn. Welke keuzes worden gemaakt, is vooralsnog niet bekend. Dat is aan de Pensioenkamer.” De bal ligt nu bij de Eerste Kamer. Meer weten? Kijk op de pensioenpagina.

Wetboek van Strafvordering

Leden worden tijdens de jaarvergadering bovendien verrast met een voorproefje van de omvangrijke operatie rond het vernieuwde Wetboek van Strafvordering. Dit boek bevat de spelregels waaraan politie, openbaar ministerie, rechters en advocaten gebonden zijn in het strafproces. De vernieuwing moet ervoor zorgen dat het beter aansluit op nieuwe vormen van criminaliteit, zoals ondermijning en cybercrime én dat het toegankelijker wordt voor zowel de mensen die de regels moeten hanteren als de burger. Op de website van Rijksoverheid vind je meer informatie over het nieuwe Wetboek van Strafvordering.

Genoeg informatie om te verwerken tijdens een uitgebreide lunch,  een Indische rijsttafel, waarbij leden nog gezellig kunnen napraten met elkaar. We kunnen terugkijken op een mooie dag met mensen die dezelfde (politie)achtergrond hebben en elkaar nog altijd weten te vinden dankzij hun ACP-lidmaatschap.

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN