Wim Groeneweg stopt als voorzitter van de politievakbond ACP

Wim Groeneweg stopt als voorzitter van de politievakbond ACP

23 nov 2023, bestuur

ACP-voorzitter Wim Groeneweg heeft besloten om vanaf 1 januari 2024 zijn functie als voorzitter neer te leggen. "De tijd die ik bij onze bond - de ACP - heb doorgebracht was heel bijzonder, maar het is tijd om te gaan genieten van mijn pensioen en de ACP de ruimte te geven om verder te groeien." 

Wim Groeneweg werd vorig jaar juni aangesteld als voorzitter bij de ACP. Hij trad aan in een roerige bestuurlijke periode als opvolger van de vertrekkende voorzitter Gerrit van de Kamp. "De opdracht was duidelijk, de ACP moest bestuurlijk en financieel weer op orde worden gebracht, het vertrouwen bij de medewerkers en de leden moest worden hersteld en het proces van de samenwerking tussen de vier politiebonden moest worden gestimuleerd. Samen met mijn collega’s heb ik keihard gewerkt om de boel weer recht te trekken en er is een hoop vooruitgang geboekt. Nu is het tijd voor iemand anders om het stokje over te nemen.” 

Bestuur ACP

Langer zelfstandig

Onlangs werd duidelijk dat een intensievere samenwerking tussen de vier politiebonden niet te realiseren is in de constructie die men vooraf voor ogen had (een stichtingsstructuur) en er geen overdracht van taken en bevoegdheden zal plaatsvinden in 2024. Hierdoor zal het meer tijd kosten voordat er één politiebond voor heel Nederland gerealiseerd kan worden en zal de ACP langer zelfstandig als bond blijven bestaan.

Groeneweg meent dat iemand anders voor de nieuwe periode verantwoordelijkheid moet nemen. “Ik vind het van belang dat de ACP een voorzitter krijgt die zich voor een langere periode aan onze bond kan binden. Wie dit wordt is nog onduidelijk, daar gaan we ons de komende tijd op beraden. Natuurlijk mogen de leden tijdens de Algemene Ledenvergadering (AV) hierover meestemmen.” 

Zorgen voor de politie

Terugkijkend op de afgelopen periode laat Groeneweg weten zich zorgen te maken over de staat van de Nederlandse politie. “Het chronisch gebrek aan capaciteit waardoor het politiewerk in de wijk, op straat en de opsporing niet altijd meer goed kan worden gedaan, is voor mij onverteerbaar.” Groeneweg kijkt met waardering terug op de samenwerking met het korps en het ministerie van Justitie & Veiligheid. Het onlangs tot stand gekomen onderhandelaarsakkoord voor een nieuwe politie-cao is hier een mooi voorbeeld van. 

Met genoegen

Groeneweg kijkt ondanks de zorgen met veel genoegen terug op zijn periode bij de ACP. “De collegialiteit tussen de vier bonden was voor mij erg speciaal, maar ook de samenwerking met de vrijwilligers, leden en medewerkers van de vakbond heeft bijgedragen aan mijn werkplezier en het bereiken van resultaten.”

Bondsbestuurder Evert Zwaanswijk: “We zijn erg blij dat Wim Groeneweg vorig jaar in een lastige periode bereid is geweest de ACP er weer bovenop te helpen. In de korte tijd dat hij voorzitter was van de bond, heeft hij veel bereikt en was zijn werkethos en betrokkenheid bij zowel de werkorganisatie als de politie bewonderenswaardig. "We wensen Wim veel succes toe.”

Gerelateerd nieuws

Ramon Meijerink nieuwe bstuurder ACP

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN