Flexbonus aspiranten: ACP in hoger beroep

Flexbonus aspiranten: ACP in hoger beroep

15 feb 2024, acp young

De ACP heeft besloten om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de Rechtbank Midden-Nederland. Deze stelt de werkgever – in een gehouden proefprocedure – in het gelijk dat aspiranten geen flexbonus krijgen. Daarom wordt de zaak nu voorgelegd aan de Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechter in ambtenarenzaken.

Een korte terugblik: In de politie-cao 2022-2024 is afgesproken dat medewerkers in een uitvoerende functie tot en met schaal 9 in de jaren 2022, 2023 en 2024 een tijdelijke tegemoetkoming ontvangen. Deze bonus is bedoeld als beloning voor de verzwarende werkomstandigheden en onregelmatige inzet als gevolg van de onderbezetting binnen het korps. Omdat aspiranten ook de gevolgen van onderbezetting ervaren – maar buiten de boot vallen – hebben de ACP en andere politiebonden vorig jaar namens een grote groep aspiranten bezwaar gemaakt tegen het niet toegekend krijgen van de flexbonus.

Proefprocedure

Samen met de andere politiebonden heeft de ACP bij de werkgever aangedrongen op gelijke behandeling van gelijke gevallen bij het toekennen van het recht op de flexbonus. Daarbij hebben de bonden herhaaldelijk gewezen op de eveneens flink toegenomen extra (flexibele) inzet van aspiranten. Vervolgens is in overleg met de werkgever besloten om twee proefprocedures te houden. De uitkomst van de eerste proefprocedure is sinds kort bekend. In een vergelijkbare tweede proefprocedure volgt naar verwachting half april een uitspraak.

Centrale Raad van Beroep

Tegelijkertijd gaan de ACP en andere politiebonden het juridische oordeel van de rechtbank Midden-Nederland voorleggen aan de Centrale Raad van Beroep. De bezwaren van aspiranten die zich bij de bonden hebben gemeld, worden aangehouden in afwachting van de juridische ontwikkelingen.

Relevante artikelen

ACP alert voor aspiranten

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN