Gratificatie voor praktijkbegeleider basispolitieonderwijs

Gratificatie voor praktijkbegeleider basispolitieonderwijs

16 mrt 2021, Inkomen

“Je ziet die gasten groeien en vanuit mijn rol als praktijkbegeleider kan ik ze iets mee geven!”

 Praktijkbegeleiders in schaal 7 vervullen een essentiële rol bij de begeleiding van de nieuwe politiestudenten. Vanwege de grote instroom aan aspiranten leveren ook veel Generalisten een broodnodige extra bijdrage als praktijkbegeleider. In het kader van bewust belonen krijgen deze schaal 7-medewerkers die in 2021 en 2022 de rol vervullen van praktijkbegeleider voor het basispolitieonderwijs een gratificatie van 850 euro bruto. Als voorwaarde geldt onder meer dat zij de PA-opleiding tot praktijkbegeleider hebben gevolgd en gecertificeerd zijn.

“Tijdens het Georganiseerd Overleg Politie op vrijdag 5 maart lag er een voorstel voor een gratificatie. Dit naar het voorbeeld van de eenheid Rotterdam, die eerder al de praktijkbegeleiders in het zonnetje zette met een gratificatie van 750 euro. Uiteindelijk hebben we de afspraak gemaakt, dat dit 850 euro bruto wordt”, zegt Gerrit van de Kamp. De gratificatie over 2021 wordt in januari 2022 toegekend en die over 2022 in januari 2023. Uiterlijk november 2022 wordt beoordeeld of het noodzakelijk is om deze maatregel te verlengen.

Uiting van waardering

De ACP sprak met praktijkbegeleiders, die het werk met hart en ziel doen.

Een Generalist vertelde over zijn vak: “Dit werk houdt niet op als je de deur uit stapt. Studenten bellen mij bij nacht en ontij en je bouwt een band met elkaar op. Zo heb ik een meisje begeleid, die giechelend en onzeker binnen kwam. Een tijd later kwam ik haar tegen. Inmiddels zat ze in tertiel 5. Ik zag een heel ander persoon. Het was een wereld van verschil. Ze liep me zelfverzekerd tegemoet met de woorden: “Nu begrijp ik wat je bedoelde. Het politiewerk is een prachtig vak, maar met een behoorlijke impact. Het politiewerk heeft mij gevormd als mens!”

Dat is dus precies de kern van mijn vak als praktijkbegeleider. Daar doe ik het voor. Het onzekere onervaren meisje was getransformeerd naar een vakvrouw in een relatief korte tijd. Ik wil ze voorbereiden op het politievak en coachen. Ik zie die gasten binnenkomen en groeien en vanuit mijn rol als praktijkbegeleider kan ik ze iets meegeven!“

De eenheid bepaalt of een praktijkbegeleider hiervoor in aanmerking komt en kijkt daarbij onder meer of er sprake is van substantiële inzet als praktijkbegeleider. Er volgen nog nadere afspraken over de uitvoering van de gratificatie, zodat alle eenheden er op dezelfde manier mee omgaan. De hoogte van de gratificatie is voor iedereen gelijk. Dit onderstreept de reden van de beloning: een uiting van waardering voor deze specifieke bijdrage van Generalisten aan het onderwijs en daarmee aan een versnelde capaciteitsgroei in de eenheden.

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN