8 jun 2023, ptss
Op donderdag 8 juni is vanaf 22.20 uur op NPO2 de documentaire Alleen thuis met een dienstwapen van regisseur Hester Overmars te zien. Met deze film wil KRO-NCRV een lans breken voor de politiemensen die door hun werk in psychische problemen zijn geraakt. LET OP: de verzamelde beelden kunnen - zeker door mensen in vergelijkbare situaties - als confronterend worden ervaren.
Centraal in de documentaire staat de vraag: hoe kan een goed functionerende politieman, een stoere held in zijn eigen actiefilm, in korte tijd veranderen in een bang vogeltje op de bank? Peter Paul komt uit ‘een politienest’ en heeft ‘spannende momenten’ beleefd tijdens zijn werk als (undercover)agent. Hij worstelt daar steeds heftiger mee en wordt uiteindelijk gediagnosticeerd met (beroepsgerelateerde) PTSS. Zijn moeder en zus werken eveneens bij de politie en hebben ook schokkende werkervaringen op hun netvlies staan. Alleen zij ondervinden daar geen last van. Hoe is het om een dierbare dan wel steeds dieper in mentale problemen te zien raken? Hoe ga je daarmee om?
Alleen thuis met een dienstwapen toont hoe PTSS het leven van Peter Paul na een mooie tijd bij de politie volledig heeft ontwricht en welke impact dat heeft op zijn directe omgeving, familie en vrienden. Een aangrijpend pleidooi voor het zorgvuldig en begripvol omgaan met politiemensen die aan mentale blessures ten prooi vallen. Helaas is dat nog lang niet altijd het geval. ‘Iedereen bij de politie maakt een reeks aan heftige situaties mee’, aldus de casemanager van Peter Paul in de documentaire. ‘Dat is lang vol te houden, zeker als je in een fijn team werkt met een goede leidinggevende. Maar als de steun uit de organisatie wegvalt, dan kan het probleem dat iemand heeft opgebouwd alsnog snel en verwoestend naar boven komen.’
Alleen thuis met een dienstwapen is een productie van Tangerine Tree in samenwerking met KRO-NCRV, met steun van het NPO-fonds. De film ging onlangs op het Movies that Matter festival in première. Hester Overmars maakte eerder voor KRO-NCRV o.a. Verboden Vlucht (Gouden Kalf 2015) en De Hoofdvrouw.
KLIK HIER om de documentaire te zien.
LET OP: de documentaire kan - zeker door mensen in vergelijkbare situaties - als confronterend worden ervaren.
Politieman Menno over impact van geweld
‘De verontwaardiging is groot, maar daar blijft het altijd bij’ “Vanuit de politiek wordt veel geroepen, alleen verandert er niets. Onbegrijpelijk. Bijna 92 procent van de hulpverleners kwam vorig jaar in aanraking met agressie of geweld.” Zelf is Menno tijdens een dienst op zijn motor aangereden door twee verdachten in een vluchtauto. Deze situatie en
21 sep‘Hij is een lifesaver voor ons gezin’
Begin deze maand publiceerden wij het verhaal van een (oud-)politieman en zijn partner over de impact van politiewerk dat bij hem leidde tot PTSS en de daaropvolgende zware strijd. Het blog riep mooie en aangrijpende reacties op, van onder anderen Loek (37) en partner Melissa (38) die hun verhaal willen delen. Waarom? Omdat zelfs anno 2022 gevoelige onderwerpen als PTSS moeilijk bespreekbaar blijken, mensen vrij snel hun oordeel klaar hebben en hulp niet altijd direct wordt geboden.
29 decEffect buddyhond voor agent met PTSS
Kort na ons bezoek aan Hulphond Nederland ontvangen wij het mooie nieuws dat de stichting in gesprek is met de politie om te komen tot afspraken over het trainen van hulphonden voor getraumatiseerde politiemensen. Dankzij gesprekken met (oud-)collega’s en een proef met buddyhonden binnen het korps is de meerwaarde daarvan recent aangetoond.
25 oktAls de sirenes blijven loeien
‘Als jij nu springt, dan neem je mij mee en ik wil nog niet dood.’ Angelique probeert een man te weerhouden van een zelfmoordpoging en houdt daarbij zijn hand vast. Op dat moment dringt het tot Angelique door, het gaat verre van goed met haar. Zij werkt dan negen jaar bij de politie en verschillende aangrijpende incidenten leiden ertoe dat Angelique ziek wordt. Jaren later blijkt zij PTSS te hebben. Haar verhaal en dat van een aantal andere (oud-)politiecollega’s lees je in het boek Als de sirenes blijven loeien. De ACP sprak Angelique over het boek en haar eigen ervaringen.
10 meiDaniëlle over haar strijd tegen en door PTSS
“De term PTSS is goed bekend, alleen veel mensen weten nog altijd niet wat het inhoudt om PTSS te hebben. De impact daarvan. En in hoeverre kun je ook tegenwoordig nog aangeven dat het niet goed met je gaat? Openheid hierover is ontzettend belangrijk”, stelt Daniëlle Visser-Van den Brink. Zij is een van de (oud-)politiecollega’s die haar verhaal deelt in het boek Als de sirenes blijven loeien, in de hoop dat PTSS meer een gezicht krijgt.
10 mei