Hulp uit bekende hoek – een waargebeurd verhaal over letselschade

Hulp uit bekende hoek – een waargebeurd verhaal over letselschade

6 okt 2022, legal en services

Het is alweer een jaar geleden dat het leven van Jos Pietersen en zijn vrouw Jacqueline totaal op zijn kop kwam te staan. Het ene moment waren ze in de auto aan het nagenieten van een heerlijk en sportief weekendje Duitsland, om vervolgens op weg naar huis van de weg gereden te worden. Een gebeurtenis die nog steeds enorm veel invloed heeft op het leven van het echtpaar, beiden al jarenlang lid van politievakbond ACP. Hun betrokkenheid bij onze vakbond zorgde ervoor dat hulp uit een bekende hoek snel op gang kwam. Jos vertelde kort geleden aan de ACP zijn verhaal over letselschade. 

Wie is Jos Pietersen?
Jos is een geboren Gouwenaar. Hij groeide echter op in Roosendaal (Noord-Brabant), tot hij al op vrij jonge leeftijd op zichzelf ging wonen in Rotterdam. Hier vond hij zijn vak en zijn passie: de politie. Hij werkte achtereenvolgens bij de gemeentepolitie, regiopolitie en de Eenheid Rotterdam. Zoals Jos zelf zegt, is hij “niet van de automatische piloot”. Elke vier à vijf jaar zoekt hij verandering van omgeving, mensen en vakgebied. Deze mentaliteit heeft zijn horizon verbreed en houdt hem scherp. Het grootste deel van zijn carrière zat hij bij de recherche. Jos heeft inmiddels een staffunctie, waar hij zich onder meer bezighoudt met projecten. Ook de vrouw van Jos werkt al jaren bij de politie, als financieel rechercheur. Ze leerden elkaar kennen in Brabant, lang voor hun komst bij de politie. Samen hebben ze een zoon van 31 jaar. Jos is nu bezig met zijn laatste klus, voordat hij met pensioen gaat vanaf 1 maart 2023.

Band met de ACP

Jos en Jacqueline zijn al vele jaren lid van onze vakbond. Vanaf het moment dat Jos actief deelnam aan de ACP, werd zijn band met ons sterker. Hij heeft zowel in de traditionele medezeggenschapsraad (ondernemingsraad) gezeten, als in het destijds regionaal georganiseerde overleg. Hij is een kleine zeven jaar bondsbestuurder geweest en voorzitter van de eenheidsraad ACP in Rotterdam. Als bondsbestuurder dacht hij mee over de oprichting van Legal & Services (L&S), waarvan de afdeling letselschade* een onderdeel is. Een voor hem belangrijke beslissing, zo blijkt nu. “Nog voordat ik het zelf nodig had of me goed kon voorstellen wat het betekende,” voegt Jos toe. Slechts een paar jaar later vormt de oprichting van L&S en hulp bij letselschade een belangrijke levenslijn voor hem en zijn vrouw. Nu zij zelf slachtoffer zijn geworden van een verkeersongeval.

Grote klap

“We reden op een provinciale tweebaansweg,” vertelt Jos, terugdenkend aan die verschrikkelijke dag. “We waren op weg naar huis, na een weekend Duitsland. We hadden daar maar liefst tweehonderd kilometer gefietst.” En dan, in een flauwe bocht, niet ver van huis, komt een tegenligger op hun weghelft terecht. “We reden tachtig kilometer per uur, wat de toegestane snelheid was. De tegenligger reed waarschijnlijk ook zoiets. Ik weet wel dat het een enorme klap was. Ik kan me alles nog herinneren.” Zijn vrouw kan zich het ongeluk niet meer herinneren. “Het je herinneren van zo’n ongeluk, hoe je het ervaart en ermee omgaat, lijkt persoonsgebonden te zijn en natuurlijk afhankelijk van het letsel,” legt Jos uit. 

Gevolgen

“Ik ben zelf uit de auto gestapt,” zegt Jos, nog steeds verbaasd. “Ik vroeg een getuige om familie te bellen en sprak met de collega’s ter plaatse.” Pas in de ambulance vervaagt de wereld om hem heen. Hij blijkt zeer ernstig gewond te zijn. De artsen houden hem twee dagen in coma en hij brengt zeven dagen door op de intensive care. Zijn vrouw Jacqueline is er nog slechter aan toe. Drie maanden lang zien ze elkaar niet, doordat ze zijn opgenomen in verschillende ziekenhuizen. “Ons actieve leven en goede fysieke conditie, als niet-rokers, heeft ons herstel zodanig geholpen dat het redelijk snel de goede kant op ging.” Toch zijn ze er nog lang niet. De vrouw van Jos is aan het herstellen van haar verwondingen, maar zal nooit meer de oude worden. Ze heeft helaas blijvend letsel overgehouden aan het ongeluk en leeft nog elke dag met de gevolgen. 

Hulp van L&S

De zoon van het echtpaar nam na het ongeluk contact op met hun werkgever en met de ACP. “L&S heeft daarna alles in gang gezet. We hoefden daar niets voor te doen. Dat konden we ook niet, fysiek gezien.” Hun contactpersoon was Cees Appels, letselschadejurist. Deze hulp, uit de voor Jos bekende hoek, was hard nodig: degene die de aanrijding heeft veroorzaakt, had geen rijbewijs, was niet verzekerd en was onder invloed van drank en verdovende middelen. “De hulp van L&S was heel fijn,” knikt Jos, “want een aantal dingen moet je regelen binnen een bepaalde tijd – juridische termijnen die gelden binnen verzekeringsrecht. En omdat de tegenpartij onverzekerd was, moest het Waarborgfonds Motorverkeer worden aangeschreven.” Dat werk is hen allemaal uit handen genomen.  De hulp bij letselschade zorgt dat ze financieel uit de problemen blijven. “Een ongeval als dit kost in de eerste maand al zo’n 60.000 euro,” deelt Jos mee. “Dat is heel veel geld. Als je niet oppast ben je daarvan het geheel of een gedeelte kwijt. Dat geeft heel veel stress, wat je dan écht niet kunt gebruiken.” Hij geeft aan dat het heel erg prettig is dat iemand die de weg weet een aantal dingen oppakt, totdat je zelf verder kan. 

Dankbaar

Het ongeval en de nasleep zorgde dat Jos op een andere manier kijkt naar de mensen om hen heen. Ze krijgen veel hulp van hun omgeving en dorpsbewoners. “Als je bij de politie werkt, zie je veel ellende. Ik realiseer me nu nog meer dat er veel aardige en betrokken mensen zijn.” Hij kreeg van zijn werkgever alle medewerking om alles te verwerken wat op zijn pad kwam na het ongeluk. “Ik ben mijn baas hier erg dankbaar voor.”  

Waardevolle boodschap

“Ik ben na het ongeval uitstekend geholpen door L&S,” vervolgt Jos. “Elke dag merk ik dat nog. L&S helpt je bij het proces door je te ontzorgen. Door kosten te verhalen op de tegenpartij, zoals de kosten van de advocaat. De medewerkers van L&S wijzen je de weg en zoeken naar mogelijkheden. In een kwetsbare fase van je leven heb je hierdoor extra houvast.” Jos wil een belangrijke boodschap delen: “Heel veel mensen zullen hulp bij letselschade nooit nodig hebben. Maar als je zoiets meemaakt als wat ons is overkomen, is het fijn dat je hiervan weet. Daaraan wil ik bijdragen met mijn verhaal: als je het nodig hebt, is hulp bij letselschade enorm waardevol.” 

*Letselschade is schade die je door onder meer lichamelijke verwondingen oploopt, zoals bij een verkeersongeval. 

Wat is de rol van L&S bij letselschade?

Legal & Services Nederland (L&S) is een handelsnaam van ACP Legal & Services BV. Politievakbond ACP is hiervan 100 procent eigenaar. L&S is er voor leden van de ACP, maar ook voor hun familieleden en burgers. Bij een ongeval met letselschade kijkt de ACP eerst of de tegenpartij juridisch aansprakelijk is. Zo ja, dan handelt L&S de zaak verder af door juridische hulp te geven aan het slachtoffer. L&S helpt jou als het letsel is ontstaan tijdens een dienstongeval, beroepsincident of in je vrije tijd. Hierbij kijkt L&S naar de feitelijke schade: de schade die bij de gebeurtenis is ontstaan, de situatie nu en de gevolgen voor de toekomst. Meestal is juridische hulp in letselschadezaken gratis. De verzekeraar van de tegenpartij moet dan de kosten betalen. Hieronder vallen ook de kosten van de letselschadeadvocaat, vóórdat de procedure bij de rechtbank gestart is (BGK of buitengerechtelijke kosten). 

Meer weten?
Ben je slachtoffer van letselschade? L&S staat voor je klaar. Bel voor persoonlijk advies met telefoonnummer 085-0664110. Of kijk voor meer informatie op de volgende website: https://www.legalenservices.nl/

 

 

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN