Versoepeling draagplicht poloshirt voor politiemensen bij hitte

Versoepeling draagplicht poloshirt voor politiemensen bij hitte

14 jun 2023, Werk

Bij een temperatuur van 27°C of hoger kunnen politiemensen vanaf nu ervoor kiezen om hun poloshirt achterwege te laten. Dat heeft de korpsleiding op verzoek van de ACP besloten. Waar voorheen eerst het Nationaal Hitteplan van het RIVM van kracht moest zijn, mogen collega’s nu bij een door KNMI verwachte 27°C de volgende dag volstaan met een ondershirt onder het veiligheidsvest.

Hoe houd je het hoofd koel tijdens zomerse dagen? De politie heeft net als andere werkgevers de verantwoordelijkheid om werknemers ook bij extreem warm weer hun werk goed en gezond te kunnen laten uitvoeren. Dankzij inspanningen van politiecollega’s in Katwijk en Noordwijk - in samenwerking met de ACP - heeft het korps in 2020 (extra) maatregelen getroffen om haar werknemers te beschermen tegen hitte.

 

draagplicht

 

Inspanning bond

Deze maatregelen die politiemensen kunnen treffen bij langdurig hoge temperaturen neemt de ACP sindsdien jaarlijks onder de loep. Dankzij inspanning vanuit de ACP heeft de werkgever nu in overleg met de COR besloten om de draagplicht van het poloshirt te versoepelen. Een wens van menig politieman- en vrouw die bij langdurig warm weer meer draagcomfort ervaart zonder polo.

Aanbesteding nieuw poloshirt

Ook werkt de politie aan een nieuw poloshirt dat structureel comfortabeler zit en meer geschikt is om te dragen tijdens extreme warmte. Het streven is dat dit nieuwe onderdeel van het uniform volgend jaar kan worden gebruikt door collega’s. De korpsleiding zal komend jaar dan ook de genoemde versoepeling bij hoge temperaturen opnieuw bekijken.

Aanvullende informatie

Wil je meer weten over de maatregelen die je tijdens zeer warme dagen kunt treffen? Op het korps intranet staat onder andere een factsheet hoe om te gaan met hittestress tijdens het werk.

Update 6 mei 2024

De  (tijdelijke) ontheffing voor het niet dragen van het poloshirt wordt verlengd tot de uitlevering van de nieuwe polo + onderkleding (verwachting medio 2026). Politiemedewerkers hoeven ook komende zomer niet te wachten op het Nationaal Hitteplan. Bij 27 graden of hoger, mag het poloshirt in de kast blijven liggen.

 

 

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN