Ga voor goud!

Ga voor goud!

20 okt 2022, Succesvol ouder worden op je werk

Organisaties hebben, vaak zonder het te beseffen, goud in handen: werknemers met vele jaren ervaring. Zolang jij als een van die ervaren werknemers je vaardigheden gebruikt, voelt het werk vertrouwd. Dit geeft ruimte om nieuwe dingen te leren. Met deze kennis, die je ontwikkelt tijdens het werk, kun je meer dan je denkt. Ga op zoek naar het goud in jezelf!

Oog voor je kernkwaliteiten

Vaak hoor je deze geluiden: oudere werknemers moet je ontzien. Ze zouden minder presteren en het zou hen ontbreken aan motivatie en flexibiliteit. Maar zijn ervaren medewerkers wel zo vastgeroest? Het projectteam van 'Succesvol ouder worden op je werk' denkt daar heel anders over. Uit onderzoek 1 blijkt dat oudere werknemers over het algemeen niet minder presteren. Jij hebt als ervaren werknemer zelfs eigenschappen in huis, waarmee je van grote waarde bent voor je werkgever. Hierbij kun je natuurlijk denken aan jouw hoge loyaliteit en betrokkenheid bij de organisatie. Maar ook kun jij goed omgaan met negatieve emoties en ben je oplossingsgericht 2. Iets wat bijzonder belangrijk is in het politievak, waar je regelmatig in crisissituaties terechtkomt. En hoe zit het met stress? Daar ben jij als 55-plusser meestal goed tegen opgewassen 1. Maar er zijn meer goudklompjes te vinden tussen jouw vele talenten. 

 

Ga voor goud!

Innovativiteit is goud waard

Zo is uit een ander onderzoek bekend dat ervaren werknemers erg innovatief kunnen zijn. Zij komen regelmatig met vernieuwende ideeën3. Herken je jezelf daarin?
Als een organisatie zorgt voor jouw inzetbaarheid, heeft dat een positieve uitwerking op het werk. Op dat van jou, je organisatie en je team. Het zorgt voor vernieuwing. Hoe werkt dat dan? Investeert jouw werkgever in je opleiding, dan ben je meer in staat jouw baan te houden of andere functies uit te proberen. Deze scholing boort verborgen talenten aan en bereidt je voor op veranderingen op je werk. Dat maakt je werk leuker en geeft je zelfvertrouwen een extra impuls: je bent nooit te oud om te leren! Je kunt je blijven ontwikkelen. En al die nieuwe kennis maakt dat je met vernieuwende ideeën kunt komen. Je kijkt met nieuwe ogen naar je werkomgeving en de werkprocessen. En daar hebben zowel jij als je werkgever alleen maar profijt van.

Goud delven

En, nieuwsgierig geworden naar jouw eigen talenten? Zin om jouw werk nog interessanter te maken? Plan een gesprek met je chef en praat over jouw wens je te ontwikkelen. Verras hem, je team én jezelf met jouw frisse ideeën. Ga voor goud! 

Meer weten?

Heeft dit artikel je interesse gewekt? Wil je meer weten over het project 'Succesvol ouder worden op je werk'? Bezoek de projectpagina voor meer informatie. Of neem contact op met projectleider Johan Lemans, via j.lemans@acp.nl.    

_______________________________________________________________________

Bronnen:

1 Kooij, D. & Scheibe, S. (21 december 2021). De kracht van oudere werknemers. Geraadpleegd op 11 augustus 2022, van https://www.innovatiefinwerk.nl/langer-doorwerken-
motivatie/2021/ 12/de-kracht-van-oudere-werknemers
 

2 SER. (november 2021). Leeftijdsdiversiteit. Geraadpleegd op 20 oktober 2022, van    
https://www.ser.nl/nl/thema/diversiteitinbedrijf/kennisplatform/-/media/FAE118FC6AA3475FAF78E24BB911540E.ashx

3 Stoffers, J. & Van der Heijden, B. (juni 2014). Participatie van oudere werknemer in innovatie. Geraadpleegd op 17 augustus 2022, van
https://repository.ubn.ru.nl/bitstream/handle/2066/127819/127819.pdf

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN